Az ételszentelés hagyománya a Húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódik. Egy szimbolikus, fontos szertartás, amit most részletesen bemutatunk.
Mikor van az ételszentelés napja?
Az ételszentelés napja Húsvétvasárnapkor van. Reggel a szentmisén. Mikor van Húsvét idén? Erről külön cikkben írtunk.
Ételszentelés hagyománya
Húsvétvasárnap a reggeli szentmisére a hívek ételeket hoznak egy fonott kosárban, amit letakarnak erre a célra készített terítővel. A kosárban gyertya is van. Utána a hívek ezt hazaviszik és feltálalják. A megszentelt ételből enni kell, hogy távol tartsa a betegségeket. Rendkívül erős szimbolikája van. A megújulás, a betegségek távoltartása mind fontos célja az ételszentelésnek.
A hagyományok tájegyésgenként különbözhetnek kis mértékben.
Ételszentelés hagyományos ételei
Többnyire a Húsvét jellegzetes ételeit vitték magukkal a templomba:
- sonka
- kalács
- bor
- tojás
- torma
- hagyma
- kolbász
- só
Összegezve:
Ez a szép hagyomány is jelzi a Húsvét megújuló erejét. A tavaszvárás és betegségek távoltartásának fontosságát.
Részletesen írtunk a Húsvéti népszokások és hagyományok gyűjteménye című cikkben néhány jelentős húsvéti hagyományról.