Menü Bezárás

Ételszentelés hagyománya Húsvétkor

Az ételszentelés hagyománya a Húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódik. Egy szimbolikus, fontos szertartás, amit most részletesen bemutatunk.

Mikor van az ételszentelés napja?

Az ételszentelés napja Húsvétvasárnapkor van. Reggel a szentmisén. Mikor van Húsvét idén? Erről külön cikkben írtunk.

Ételszentelés hagyománya

Húsvétvasárnap a reggeli szentmisére a hívek ételeket hoznak egy fonott kosárban, amit letakarnak erre a célra készített terítővel. A kosárban gyertya is van. Utána a hívek ezt hazaviszik és feltálalják. A megszentelt ételből enni kell, hogy távol tartsa a betegségeket. Rendkívül erős szimbolikája van. A megújulás, a betegségek távoltartása mind fontos célja az ételszentelésnek.

A hagyományok tájegyésgenként különbözhetnek kis mértékben.

Ételszentelés hagyományos ételei

Többnyire a Húsvét jellegzetes ételeit vitték magukkal a templomba:

  • sonka
  • kalács
  • bor
  • tojás
  • torma
  • hagyma
  • kolbász

Összegezve:

Ez a szép hagyomány is jelzi a Húsvét megújuló erejét. A tavaszvárás és betegségek távoltartásának fontosságát.

Részletesen írtunk a Húsvéti népszokások és hagyományok gyűjteménye című cikkben néhány jelentős húsvéti hagyományról.