Menü Bezárás

Tavaszi népszokások

tavaszi-nepszokasok

A tavasz a megújulás időszaka. Számos népi hagyomány és egyházi ünnep üdvözli a tavaszt. Megpróbáljuk bemutatni a sokszínűségét ennek az időszaknak az összes jelentősebb népszokáson keresztül.

A tavaszi népszokásokat alapvetően három nagyobb felosztásban tárgyaljuk. A nagyheti-húsvéti ünnepkör időszakához tartozó népszokások, a májusi-pünkösdi ünnepkör időszakához tartozó népszokások és azok a népszokások, amik nem köthetőek egyik időszakhoz sem.

Nagyheti-húsvéti ünnepkör

A nagyheti-húsvéti ünnepkörhöz tartozik a húsvét, ami a keresztény ünnepek között a legfontosabb ünnep. Az összes mozgó ünnepet ehhez képest számolják ki minden évben. Valamint Jézus kereszthalála és feltámadása miatt szimbólikus értelemben is jelentős.

Több hagyomány is tartozik ehhez az időszakhoz, amik a tavaszi népszokások szerves részei. Most ezek közül mutatunk be néhányat.

Sándor, József, Benedek névnapok

Időjárási megfigyelések társulnak ezekhez a napokhoz. A taavszvárás, a jó idő reményében teltek.

Virágvasárnapi népszokások

A virágvasárnap kifejezés onnan ered, amikor Jézus bevonult Jeruzsálembe és a helyiek olajfaágakat, ruhákat terítettek elé tiszteletük, szeretetük jeléül. Ehhez kapcsolódnak az alábbi népszokások, egyházi szertartások:

 • Kiszehajtás
 • Barkaszentelés
 • Villőzés
 • Zöldágjárás

Részletesen írtunk a Virágvasárnap jelentése című cikkben ezen szép ünnep jelentéséről, eredetéről.

Húsvéti népszokások

A húsvéti szokások gazdagsága, vidámsága és szimbólikus jelentősége az összes ünnephez képest kiemelkedő. A tavaszi megújulás, a tél és a betegségek elűzése, távoltartása, a termékenység szerepet játszik minden húsvéti népszokásban.

Természetesen tájegységenként különböző szokásokról beszélünk. Minden tájegységnek voltak saját szokásai és még a leggyakrabban előforduló szokások is eltértek a különböző tájakon.

Legnépszerűbb húsvéti népszokások:

 • Locsolkodás
 • Tojásfestés
 • Vesszőzés
 • Kakaslövés
 • Tűzszentelés
 • Búzaszentelés

A Húsvéti népszokások és hagyományok gyűjteménye című cikkben részletesen írunk róluk.

Komatálküldés

A komatálküldéskor egy ételekből válogatott kosarat adtak annak, akivel szorosabbra akarták fűzni a barátságot. Jellemzően azonos neműek közötti szokásról volt szó.

Később akár rokoni kapcsolatra is sor kerülhetett. Nem csak húsvétkor volt szokás.

György nap

György nap minden évben április 24.-re esett. Tavaszi gonoszjáró napnak is hívták. A boszorkányokhoz kapcsolódó hiedelmek terjedtek el. A néphit szerint ilyenkor meg lehetett látni a boszorkányokat.

György naphoz kapcsolódó szokások:

 • Tüskés ágakat szúrtak a kerítésbe, hogy a boszorkányokat távol tartsák.
 • Lepedővel szedték fel a harmatot a mezőn, majd kifacsarták a nedvességet és megitatták a tehenekkel.
 • A búza hasznát “ellopták” a mezőről, de csak a felét, hogy ne legyen feltűnő.

Búzaszentelés

Április 25.-e Szent Márk napja. Egy körmenet során minden földet megáldottak, amin vetés volt. Ezek között a gabonaföldek is szerepeltek, innen a búzaszentelés elnevezés. Egy-egy megszentelt ágat is hazavittek magukkal az emberek.

Anyák napja

Minden évben május első vasárnapján köszöntjük az édesanyákat. Számos országban köszöntik az édesanyákat, de a pontos napja eltérhet. Általában májusra esik. Magyarországon 1928 óta ünnepeljük.

10 csodás anyák napi vers című bejegyzésünket is ajánljuk.

Májusi-pünkösdi ünnepkör

A májusi-pünkösdi ünnepkörhöz tartozó hagyományok folytatják a húsvét által megkezdett tavaszvárás és megújulás időszakát. Ide is szép tavaszi népszokások tartoznak. Néhányat mutatunk be közülük.

Május 1. ünnepe

Több száz éves hagyomány, hogy ezen a napon zöld lombokkal, ágakkal díszítik a házakat. Illetve a legények májusfát állítanak a lányoknak udvarlási szándékból. Akár egy falu is állított saját májusfát, akár tiszteletből egy köztiszteletnek örvendő személynek.

Pünkösd

Pünkösd is mozgó ünnep. A húsvéthoz képest kerül minden évben kiszámításra. Két napos ünnep, a pünködvasárnap és pünkösdhétfőből áll. Ez a hétfő munkaszüneti nap is.

Jelentése a “pentekosztész” szóból ered, ami ötvenet jelent. A húsvéttól számítva az ötvenedik napon kell tartani.

Pünkösdkor arra emlékezünk, amikor Jézus a Szentlélek formájában az apostolokat megáldotta és innentől kezdve az apostolok új “lélekkel” minden nyelven terjeszteni tudták Jézus tanításait.

Pünkösdi király és Pünkösdi királynő – ügyességi játékokon győzedelmeskedő legény és lány egy évig viselheti ezt a címet, ami különböző előjogokkal jár, pl: minden esküvőbe hivatalos

Pünkösdölés

Szent Flórián napja – ezen a napon ültetett gabona nagy termést hoz

Időponthoz nem kötődő tavaszi népszokások

A játszó

Húsvéttól pünkösdig minden vasárnap a legények és lányok külön-külön csoportokban mentek ki a faluból és egy tisztáson, réten játszottak. A legények gatyára vetkőztek.

Labdáztak, énekeltek, fogócskáztak és ehhez hasonló játékokat játszottak.

Mancsozás

Főleg az északi megyékben játszották. Egyfajta ütős játék, tekézés. Egy fa ütővel kellett egy fa golyót elütni. A különböző tájegységeken ez a játék is eltért.

Összegezve

Ezek a tavaszi népszokások mind a tavaszhoz tartoznak és megkönnyítették a télből való átmenetet. A közösségi élet, az összetartozás érzése ilyenkor erősödött meg a faluban. Barátságok, szerelmek köttettek, erősödtek meg. Ajánljuk a Nyári népszokások és Őszi népszokások című cikkünket is.

A Wikipédián is olvashatsz a népszokásokról.