Menü Bezárás

Fagyosszentek – Pongrác, Szervác, Bonifác

fagyosszentek

A Fagyosszentekhez, azaz Pongrác, Szervác, Bonifác napokhoz, május 12., 13., 14. számos népszokás és hagyomány kapcsolódik a magyar néphagyományban. Ezek a szokások elsősorban a mezőgazdaság, az időjárás-jóslás, valamint a tisztaság és védelem jegyében zajlanak. Ismerjük meg ezt a szép hagyományt is.

Mikor van a Fagyosszentek?

A Fagyosszentek napjai a magyar népi hagyományban a Pongrác, Szervác, Bonifác napokat (május 12., 13., 14.) jelölik, valamint Orbán napját (május 25.). Az Ipoly mentén a hagyomány Zsófia-napig (május 15.) is számít rájuk.

Mit jelent a Fagyosszentek?

A Fagyosszentek a késő tavaszi fagyok idejére utal, amikor a növényzet még különösen érzékeny. A megfigyelések szerint ebben az időszakban gyakoriak a hőmérsékleti visszaesések, ami károsíthatja a sarjadó növényeket.

Fagyosszentek legendája, története

A Fagyosszentek jelenségét már a meteorológiai tudomány is régóta tanulmányozza. A jelenség Európa több részén is megfigyelhető, és a légnyomás változásaihoz kapcsolódik. A magyar néphagyományban számos történet és hiedelem fűződik ezekhez a napokhoz.

fagyosszentek

Fagyosszentek magyarázata

A néphagyományban számos hiedelem kapcsolódik a Fagyosszentekhez. Ezek között szerepel, hogy a szentek különféle módon, például a Tisza közepén víz nélkül megfulladva, vagy szúnyogok által agyoncsipkedve haltak meg, ezért évente visszatérnek, hogy bosszantsák az embereket.

Szent Pongrác vértanú

Szent Pongrác Rómában végezte életét vértanúként, miután a császár előtt bátran védelmezte hitét. Tisztelete az 5. századtól kezdődött, és a keresztény közösség oltalmazójaként tisztelik.

Szent Szervác püspök

Szent Szervác, aki Maastricht püspöke volt, jelentős szerepet játszott a kereszténység terjesztésében. A maastrichti Szent Szervác-bazilika ma is őrzi emlékét.

Szent Bonifác vértanú

Szent Bonifác, aki Aglaida nemes hölgy szeretője volt, később a vértanúk holttesteinek megkeresésére indult, és vértanúhalált halt. Emelkedett lélekkel viselte a kínzásokat, és végül fejét vesztette.

Mondások, versek Fagyosszentek idején

„Sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken sem látsz.”

“Szervác, Pongrác, Bonifác; mind a fagyosszentök,
Hogy a szöllő e ne fagyjon füstöljetnek kendtök!”

“Pongrác, Szervác, Bonifác,
Zsófia is lehet gyász.”

Bertók László: Leesett a májusi hó
Ó mindenható technika
leesett a májusi hó
megint csak rosszabb ami jó
s lobog rajta a pántlika
söpörné az ember fia
visszafújja a rádió
akkora a kertben a szó
vacog benne a dália
te aki mindenek ura
te tudod hogy elrontható
de ha a baj nyilvánvaló
minek a mennyei duma?
s ha úgy is megy a masina
a gondolat mire való?

Még több verset olvashatsz a Versek Fagyosszentekre című cikkünkben.

Összefoglalás

A Fagyosszentek a tavasz és a természet megújulásának időszakában esnek, miközben figyelmeztetnek a késő tavaszi fagyok veszélyére. Ezekben a napokban emlékezünk meg a vértanú szentekről, akik a néphagyomány szerint oltalmazó szerepet töltenek be. A Fagyosszentek tehát nem csak a mezőgazdasági elővigyázatosság, hanem a közösségi összetartozás és a történelmi hagyományok ápolásának ideje is. Ajánljuk a Májusi jeles napok gyűjteményünket is.

Fontos napok májusban: