Menü Bezárás

Pünkösdi népszokások gyűjteménye

A pünkösdi ünnepkör a tavasz legszebb időszakában zajlik, amikor már mindenki érzi a megújulást, a melegebb időt. Ehhez kapcsolódóan a tavaszköszöntés hangulata járja át az összes pünkösdi népszokást.

Ebben a cikkben bemutatjuk az összes jelentős pünkösdi hagyományt, hogy megértsük, mit is ünneplünk pünkösd napján. Reméljük mindenki kedvet kap ezen szép szokások ápolásához.

Pünkösd szó jelentése

A pünkösd szó jelentése a görög pentékoszté szóból ered. Jelentése ötven, ami arra utal, hogy húsvéttól számítva ötven nap múlva kell tartani a pünkösd vasárnapot.

Jézus lelke a Szentlélek formájában ezen a napon öntötte el az apostolokat. Ezután mindenkinek el tudták mondani Jézus tanítását.

Erről részletesen írtunk a Pünkösd jelentése című cikkben.

Pünkösdi ünnepkör

A pünkösdi ünnepkör több hétig tartó időszak, amibe több szokás tartozik. Alapvetően négy részre oszthatjuk:

Mindig a május hónapra esik, de mivel mozgó ünnep, ezért mindig más napon tartandó. A húsvéthoz képest kell kiszámolni. Májust hagyományosan pünkösd havának is hívják.

Pünkösdi népszokások

Ha röviden kell írni a pünkösdi népszokásokról, akkor azt mondhatnánk, hogy a tavaszköszöntés népi hagyományai ötvöződnek a keresztény hittel. A Szentlélek és Jézus lelke új lélekkel tölti meg az apostolokat, ahogyan a hétköznapi emberek is új életerővel töltődnek fel tavasszal.

Minden szokás az életigenlés és megújulás jegyében tellik.

Pünkösdi hagyományok, szokások:

 • Pünkösdi királyválasztás
 • Pünkösdi királynéjárás
 • Törökbasázás
 • Májusfa állítás
 • Pünkösdölés
 • Zöldágazás
 • Pünkösdi ladikázás
 • Tavaszköszöntés
 • Rabjárás
 • Falujárás
 • Pásztorok megajándékozása
 • Mátkálás

Ebben a cikkben mindegyik felsorolt népszokásról lesz szó részletesen.

Pünkösdi királyválasztás

Az egyik legjellemzőbb pünkösdi hagyomány. A legényeknek ügyességi feladatokat kellett végrehajtani és aki győzött, ő lett a pünkösdi király. Utána egy évig ingyen ihatott a kocsmákban, hivatalos volt minden lakodalomra.

Más szóval pünkösdi király. Mivel csak egy évig tart, ezért ebből terjedt el a pünkösdi királyság kifejezés, ami a rövid életű, gyorsan elmúló dolgokra utal.

Pünkösdi királynéjárás

A leányok kiválasztottak egy leányt, akinek a fejét letakarták egy fátyollal és körbevitték a faluban. Közben énekeltek, táncoltak. Termékenységvarázsló mondókákat mondtak.

A pünkösdi királyhoz hasonlóan a pünkösdi királynénak is voltak kiváltságai.

Törökbasázás

Többnyire egy kisfiút nagyobb nadrágba öltöztettek, amit kitömtek szalmával és felöltöztettek úgy, hogy egy török basára emlékeztessen. Őt körbe vitték a faluban és minden udvarban bottal ütötték, hogy táncoljon és ugráljon ajándékokért cserébe.

Májusfa állítás és kitáncolás

Szintén gyakori pünkösdi népszokás. A májusfát jellemzően udvarlási szándékból állította a legény egy lánynak. De előfordult, hogy egy-egy település is saját magának állított egyet. Ez ma is sok faluban megfigyelhető.

A termékenység, a tavaszvárás szimbóluma.

A májusfa döntés és kitáncolás nagy ünnepléssel járt együtt.

Pünkösdölés

Felvonulás, táncolás, éneklés volt jellemző erre a szokásra is. Legények, leányok a faluban felvonultak a pünkösdi királlyal és kirányével és közben adományokat gyűjtöttek.

Zöldágazás

A zöldágazás vagy zöldághordás esetén a fiúk és lányok együtt hordanak körbe a faluban zöld ágakat, virágokat. Közben énekelnek, verset mondanak. Ezzel is a tavaszt köszöntik, ünneplik. Innen ered a “bújj, bújj zöld ág…” kezdetű vers. Gyerekdalként, játékként maradt fenn, amit egész évben játszanak.

A zöld ágakat szokás volt bevinni a házba, ami védelmet jelentett a rontás ellen és védte a terményt. Ablakra, ajtóra, falra is kitűzték őket.

Pünkösdi ladikázás

A legények a leányokat pünkösd másnapján megcsónakáztatták. A leányok díszes evezőket vittek magukkal.

Tavaszköszöntés

A zöldághordáshoz hasonlóan zöld ágakat tűztek ki az ablakokba, kerítésre, ajtóra, a szobákba is. Ezzel tartották távol a villámokat, rossz termést.

Rabjárás

A fiúk lábait összekötik és házról házra járnak és kérik, hogy “segélyezzék szegény katonákat”. Az adománygyűjtés van itt is a középpontban.

Falujárás

Tojás, szalonna, sonka adományokat gyűjtöttek a falun körbejáró legények. Lóháton, felpántlikázva, virágcsokorral a kalapjukban egy segítővel gyűjtötték a sok finomságot. Majd este abból rendeztek mulatságot az egész falunak.

Mátkálás

A tavaszi népszokások között is megtalálható. Más néven komatálküldés. Az azonos neműek barátságát erősítette meg. Jellemzően ők küldték egymásnak a tálat, kosarat, ami mindenféle finom étellel volt tele. Ha elfogadta az illető a barátságot, akkor szintén étellel megrakva küldte vissza.

Pásztorok megajándékozása

A pásztorok ilyenkor a gazdáktól bort és kalácsot szoktak kapni a kihajtott állatok számának függvényében.

Csíksomlyói búcsú

A csíksomlyói búcsúnak a 15. századig nyúl vissza a hagyománya, de még ma is minden évben megtartják. Pünkösd idején a csíksomlyói Mária kegyhelyhez zarándokolnak a keresztények és felvonulnak. Ajánlom a Csíksomlyói búcsú című cikket, amiben részletesen olvashatsz róla.

Pünkösdi énekek, versek

Számos pünkösdi éneket ismerünk. Mind a tavaszköszöntés hangulatát adják át. Néhány példát mutatunk:

1.

„Mi van ma, mi van ma,

piros pünkösd napja.

Holnap lesz, holnap lesz,

a második napja.”

2.

“Nyisd ki Isten kis kapudat,
Hadd láthassam szép napodat,
Süss fel Nap, fényes Nap,
Kertek alatt az állatkák
Meg ne fagyjanak!”

Ajánljuk a Pünkösdi énekek című cikket is, ahol sok pünkösdi éneket gyűjtöttünk össze.

Pünkösdi jelképek, szimbólumok

Van néhány pünkösdi jelkép, szimbólum, ami újra és újra visszatér minden pünkösdi szokás esetén vagy éppen annyira egyedi, hogy azonnal a pünkösd ünnepe jut róla eszünkbe.

Pünkösdi rózsa

Ez a rózsa fajta jellemzően májusban virágzik, ezért nevezik pünkösdi rózsának és vált ezen ünnep egyik szimbólumává.

Fehér galamb

A Szentlélek és Jézus lelkét galamb, fehér galamb formában szokták ábrázolni.

Zöld ág

Ha megjelennek a zöld ágak, akkor az a tavaszt jelzi. Ezért jelképe a zöld ág a pünkösdnek is.

Májusfa

A termékenység és újjászületés jelképe. A zöld ághoz hasonlóan a tavasz köszöntéséhez kapcsolódik.

Pünkösdi ételek

Fontos alapanyagok:

 • hús
 • kalács
 • tojás
 • bodza

Sváb pünkösdi népszokások

Jellemzően sváb népszokás pünkösd idején a Pfingstlümmelreiten – pünkösdi fickó meglovagoltatása.

Összegezve

A pünkösd ünnepe is rendkívül sokszínű és tele van gyönyörű hagyományokkal. Az élet szeretete, a közösségépítés és összetartozás segítése mindegyik mögött fellelhető. Az emberi lélek támogatása, segítése, a közösséghez tartozás útján ma szükségesebb lenne, mint valaha.

Pünkösdhöz szorosan kapcsolódó keresztény ünnepnapok: