Menü Bezárás

Medárd napi népszokások, június 8.

Bár manapság már sok esetben nem hiszünk a régi hiedelmekben, vannak olyan napok és szokások, amiket azért évről-évre szeretünk megfigyelni. Ilyen Medárd napja, amely szerint, ha ilyenkor esik, akkor negyven napig folyamatosan esővel kell számolni. A Medárd napi népszokások tehát bár már nem annyira elterjedtek, azért a legtöbb fiatal és idős ismeri ezeket. 

Ebben a cikkben bemutatjuk a régi hagyományokat, amelyek ehhez a naphoz tartoznak.

Medárd napi népszokások

A legtöbbünk rengeteg népi hiedelmet, bölcsességet ismer, amik általában valamilyen ünnephez kapcsolódnak. Van azonban pár olyan nap, mint Luca napja, ami nem feltétlenül egy nagyobb esemény, mégis rengeteg népszokás tartozik ide. Ugyanez elmondható Medárdról is, hiszen a ritka férfinév névnapja június 8-ra esik. A megfigyelések szerint ez a nap határozza meg az egész nyár időjárását. Legalábbis az idősebbek szerint.

Jóslatok Medárd napjára

A legismertebb jóslat szerint, ha Medárdkor esik az eső, akkor a következő negyven napban folyamatosan csapadékkal kell számolni. Ha viszont esőmentes napra ébredünk, akkor több mint egy hónap szárazság várható. Persze ez manapság nem egészen így történik, hiszen a legtöbb esetben szinte már egyáltalán nem esik az eső a nyári időszakban, azért valamelyest be szokott jönni a június 8-ai jóslat. Ez amúgy nemcsak itthon terjedt el, hanem egész Európában, hiszen van pár ország, ahol szintén ilyen megfigyeléseket tettek. 

Eredete Szent Medárd püspökhöz kapcsolódik, aki negyvennapos esővel oszlatott szét egy táncoló és mulatozó csapatot, ugyanis nem hallgattak az ő szavára. A bukovinai székelyeknél például úgy tartják, hogy Medárdkor kezdődött a bibliai özönvíz is, ami szintén ugyanannyi ideig tartott, mint a megfigyelt negyven nap.

További hiedelmek és népszokások

A néprajzkutatók szerint azonban ehhez a naphoz több másik hiedelem is tartozik. Ezek több évszázados népi megfigyelésen alapulnak, így azért a legtöbben nem hisznek már ezekben. A jóslatok általában az időjárásra, valamint várható termésre vonatkoznak. 

Az esőhöz társulnak az őszi termésre vonatkozó jóslatok is. Amennyiben ezen a napon nem esik, tehát folyamatos szárazságra kell számítani, akkor édes lesz az aktuális évi bortermés. Ellenkező esetben a bor savanyú lesz, a széna azonban bőséggel növekszik majd. 

Több területen élt a hiedelem, miszerint az ezen a napon ültetett káposzta garantáltan szép termésmennyiséget hoz majd. 

Medárd napi időjárásjóslás

A régiek próbálták befolyásolni az időjárást Medárdkor, így többféle népszokás alakult ki az országban, amivel mindezt igyekeztek megvalósítani. Algyő környékén például ezen a napon kakast kellett főzni, hogy az eső eleredjen. A libát őrző lányoknak pedig a mezőn kellett körbe-körbe forogni, közben pedig mondókát ismételgetni. Ha viszont a kérés meghallgatásra talált és már túl sok eső esett, akkor a mondókán módosítottak, hogy  a csapadék elálljon. 

Összegezve

Medárd tehát nemcsak az eső miatt népszerű a mai napig, hanem a várható termés és a káposzta minőségi miatt is.

A Júniusi jeles napok című gyűjteményünkből még több fontos júniusi napot ismerhetsz meg.

Hasonlóan fontos napok júniusban: