Menü Bezárás

Vízkereszt népszokások, január 6.

A legtöbbünknek Vízkereszt a karácsonyfa lebontását jelenti. Pedig ezen a január 6-ai napon jóval több történik, minthogy megkezdődik a farsangi időszak. Amennyiben kíváncsi vagy, hogy miért ilyenkor történik ez, mit is ünneplünk pontosan ekkor, valamint arra, hogy milyen szokások és hiedelmek kapcsolódnak ehhez a naphoz, akkor tarts velünk. 

Ebben a cikkben a vízkeresztel kapcsolatos hagyományokat mutatjuk be részletesebben!

Vízkereszt népszokások

A nyugati kereszténységben január 6. vízkereszt. Nem csak a karácsonyfát bontjuk le ezen a napon, hiszen ez a napkeleti bölcsek ünnepe is egyben. A katolikus egyház egyik legfontosabb ünnepe. Ezzel a nappal lezárul a karácsonyi időszak, megkezdődik az ünneplés és a farsang. Ilyenkor szentelik meg a vizet egy szertartás keretén belül. 

Krisztus keresztségének emlékére a katolikus egyház tömjént és vizet szentel ezen a napon, de ezen a héten ünneplik Jézus megkeresztelkedését is, amely Jordániában történt. Így lett az év első pár napja a vízszentelés időszaka, amelynek eredetére utal maga a vízkereszt szó is. A hiedelem szerint a megszentelt vizet aki hazavitte, az segíteni tudott a betegeken és az állatokon. 

Hagyományok az év elejére

Vízkeresztkor utoljára gyúlnak fel a karácsonyfa fényei, gyertyái. A megmaradt édességeket mindenki szétosztotta, a fát pedig elégették. Egyetlen ág azonban megmaradt, amit a szentkép mögé tettek, ezzel igyekeztek távol tartani a gonoszt a háztól. Ehhez a naphoz tartozik a csillagozás és a háromkirályjárás hagyománya is. Ilyenkor vonultak fel a bibliai királyoknak öltöző emberek. Az alakokat átalában gyerekek öltötték magukra, ahogy betlehemezés idején is. A legfőbb kellék az a bizonyos csillag, amely mutatja az utat Betlehembe. 

Január 6-án szokás volt a szentelményeket hazavinni, hiszen a szentelt víznek mindenkire gyógyító hatással bírt. Nagyon sokan használták nagyon sok betegségre. Került belőle a bölcsőre, a halottak koporsójára, valamint a menyasszonyok koszorújára egyaránt. Egy évig tárolták, ami pedig megmaradt a következő év január 6-ára, azt a kútba öntötték, így a víz sosem romlott meg benne. 

Étkezési szokások vízkereszt napján

Nem igazán van olyan étel, amelynek kifejezetten az asztalon lenne a helye vízkeresztkor, azonban vannak olyan országok, ahol akadnak hagyományok ezzel kapcsolatban. Az olaszoknál és a franciáknál külön hagyománya van az ilyenkor készült sütiknek. A galette des rois például Franciaországban kerül az asztalra ilyenkor. A név jelentése “királyok sütije”, nem véletlen, hogy a háromkirályok ünnepén fogyasztják el.

Itthon nincsenek ilyen hagyományok, az viszont tény, hogy mivel ilyenkor kezdődik a farsang, így ezt követően egyre többen kezdenek el fánkot sütni otthon. A lekvárral fogyasztott édesség tulajdonképpen bármilyen ízesítésű lehet, hiszen léteznek töltött, mázas és számos egyéb típusú változatok egyaránt. 

Ez a nap a Januári jeles napok című cikkünkben is szerepel.

Összegezve

Vízkereszt napján tehát nemcsak a karácsonyfát bontjuk le, hiszen ezzel együtt lezárul az ünnepi időszak, kezdetét veszi a farsang. Ajánljuk a 9 hangulatos téli vers című cikkünket is.