Menü Bezárás

Pedagógusnap

pedagogusnap

A pedagógusok munkája és elkötelezettsége felbecsülhetetlen értékű a társadalom számára. Ők azok, akik napról napra formálják a jövő generációit, nemcsak tudást, hanem értékeket és erkölcsi iránymutatást is átadva. Az ő tiszteletükre és elismerésükre szolgál a pedagógusnap, amely minden évben egy különleges alkalom arra, hogy megköszönjük áldozatos munkájukat.

Ebben a blogbejegyzésben bemutatjuk, mi is az a pedagógusnap, mikor ünnepeljük, valamint áttekintjük ennek a különleges napnak a történetét és helyesírását. Ismerd meg közelebbről ezt a fontos ünnepet!

Mi az a pedagógusnap?

A pedagógus nap egy olyan különleges alkalom, amikor tiszteletünket és elismerésünket fejezzük ki azoknak a pedagógusoknak, akik a tudás, az értékek és az erkölcsi normák átadásában, valamint a gyermekek nevelésében kulcsszerepet játszanak. Ez a nap a köznevelésben és a felsőoktatásban dolgozók munkáját ünnepli, kiemelve a tanárok, óvónők és oktatók áldozatos tevékenységét.

Mikor ünnepeljük a pedagógusnapot?

A pedagógus nap minden évben június első vasárnapján kerül megrendezésre. Ezért minden évben más napra esik, mozgó ünnep.

Mikor lesz a pedagógusnap 2024-ben?

2024-ben ez a nap június 2-ra esik.

Mikor lesz a pedagógusnap 2025-ben?

2025-ben a pedagógus nap június 1-jére esik.

Pedagógusnap története

A pedagógus nap története Magyarországon 1952-ig nyúlik vissza, amikor június 7-8-án először ünnepelték meg. Ezen az alkalmon adták át a kiváló tanítói és tanári okleveleket, valamint kitüntetéseket az ország legjobb pedagógusainak. Később, 1993 és 2012 között a tanárok és oktatók kitüntetése január 22-én, a magyar kultúra napján történt. 2013-tól azonban ismét a júniusi pedagógusnap alkalmával adják át az oktatással és pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat, mint például az Eötvös József-díjat, Szent-Györgyi Albert-díjat, Apáczai Csere János-díjat, Brunszvik Teréz-díjat és a Németh László-díjat.

Pedagógusnapi köszöntő, vers

1, Tóth Eszter: Pedagógusnapra

“Tanító néni! Tanító néni!”
Úgy nyújtjuk fel folyton az ujjunk,
mintha sok kérdezni és kérni valónkkal,
bőrünkből is ki kéne bújnunk!

“Tanító néni! Tanító néni!”
S ő válaszol, kisegít mindig,
s mint tündér a vándort, kinccsel: utunkra
tudás kincsével indít.

S bármerre járunk, bárhova visz majd
az életünk kanyargós útja,
akárcsak a padból felnyújtott ujjal,
jelentkezünk újra meg újra:

“Tanító néni! Tanító néni!”
és kicsordul meghatott könnyünk:
“Sohase feledjük tanító nénit!
Jóságát örökre köszönjük!”

2, Donászy Magda: Pedagógusnapra

Ma, amikor az egész ország
hálás szívvel néz ide,
szeretetet, köszönetet
ver mindnyájuk kis szíve.

Azt a sok jót, amit kaptunk
meghálálni mint lehet?
Kérdezgettem a virágot,
kérdeztem a levelet.

Nem feleltek, de a virág
felém intett vidáman,
amit a szó el nem mondhat,
itt van egy szál virágban.

Még több verset olvashatsz a Pedagógusnapi versek című cikkben.

Pedagógusnap helyesírása

A pedagógusnap helyesírásával kapcsolatban gyakran felmerül a kérdés, hogy “pedagógus nap” vagy “pedagógusnap” a helyes forma. Az MTA helyesírási tanácsadó portálja szerint a helyes írásmód az egybeírás: pedagógusnap.

Összegzés

A pedagógus nap egy fontos és különleges alkalom, amely lehetőséget ad arra, hogy elismerjük és megköszönjük a pedagógusok áldozatos munkáját. Legyen szó ajándékokról, ünnepségekről vagy egyszerű köszönetnyilvánításról, ezen a napon mindannyian kifejezhetjük hálánkat azok iránt, akik nap mint nap azon dolgoznak, hogy gyermekeinket tanítsák és neveljék. Júniusban még számos fontos nap, ünnep van, amiket a Júniusi jeles napok gyűjteményben szedtük össze.