Menü Bezárás

Márton napi népszokások gyerekeknek

Márton nap igen különleges a magyarok körében, a mai napig rengeteg szokás tartozik ide. Legyen szó az újborkóstolásról, az álatterelésről, valamint a libaevésről, esetleg az időjóslásról. Szent Márton az egykori Savaria szülötte volt, a középkorban ő volt a legkedveltebb szent. Főként jóságával, illetve a betegek és a szegények iránti részvételével került a köztudatba. Az életében számos csodát élt át. Érdemes tehát megismertetni a Márton napi népszokásokat gyerekekkel is. 

Ebben a cikkben elárulunk mindent, amit tudni érdemes. 

Márton élete és története

Szent Márton 316-ban Savariában született egy római katona gyermekeként. A szülei akarata ellenére katolikus lett, majd Franciaországban légióskodott. Ekkor találkozott egy didergő koldussal, akin azonnal megesett a szíve. Köpenyét a kardjával vágta ketté, majd az egyik felét a szegény embernek adta. A legenda szerint a koldus maga Krisztus volt. Nem sokkal később Márton elkezdte Istent szolgálni, így vált belőle később szent.

Márton és a babonák

A legenda szerint, ahogy híre ment Márton püspökké szentelésének, a küldöttek elől kénytelen volt a ludak óljába bújni. Így kötjük össze Mártont és a libákat. A szárnyasok azonban olyan zajt csaptak, hogy elárulták a rejtőzködő férfit, ezért esszük meg ezen a napon a libákat. A régi öregek úgy tartják, hogy akik ekkor libát fogyasztanak, azok egész évben nem fognak éhezni. Az állatok csontjából pedig még időjárást is jósoltak. Ha a liba csontja fehér, akkor kemény és havas tél következik. Barna csont esetén viszont nem lesz fehér karácsony.

Márton napi népszokások gyerekeknek

Bár a kicsik esznek húst, azért őket még nem a liba fogyasztásával lehet lenyűgözni november 11-én. A gyerekekkel el lehet menni Márton napi vásárba, lámpást készíteni és elmenni a felvonulásra – ahol még tartják ezeket. A felvonulás hagyománya a németekhez köthető, de nem kizárt, hogy itthon is vannak hasonló megemlékezések. 

Gyerekvers Szent Mártonról

Ha nincs más ötlet, akkor tanítsunk meg a legkisebbeknek egy különleges, ehhez a naphoz kapcsolódó verset, így sosem feledi majd el, mit is jelent november 11.

Juhász Magda: Libanóta

Gágog a sok kis liba gá-gá-gá,

ráfelel liba mama gá-gá-gá,

a nap is rájuk nevet ,

oly vidám ez a sereg ,

mond te is utánuk , hogy gá-gá-gá!

Gágognak hajnal óta gá-gá-gá,

szép ez a liba nóta gá-gá-gá,

meglátod te is tudod ,

ha velünk együtt fújod ,

mond te is utánunk , hogy gá-gá-gá!

Összegezve
Márton nap a legkisebbek számára is érdekes lehet, így érdemes már korán megismertetni őket a november 11-ei hagyományokkal. Ide tartozik a libaevés, az időjóslás és számos aranyos szokás.