Menü Bezárás

Sándor, József, Benedek népszokások

Régi megfigyelések során jöttek rá az emberek, hogy Sándor, József és Benedek napján jön meg igazán a jó idő. Sándor a tavasz kapunyitója március 18-án, majd József március 19-én hozza meg a természeti tavaszt, Benedek pedig 21-én a csillagászatit. Persze a felmelegedés miatt ez manapság már nem egészen így van, de még mindig nagy a valószínűsége, hogy ezek előtt a napok előtt nem kell számítani tartós tavaszi időjárásra. Ebben a cikkben Sándor, József, Benedek népszokásokkal ismertetünk meg. 

Sándor, József, Benedek népszokások

Sándor a III. században élt hatalmas tudással rendelkező férfi volt, aki Kappadókia püspökeként szolgált. Később azonban keresztény hite miatt börtönbe csukták. Szabadulását követően Jeruzsálem püspöke lett. Közel 40 évig szolgált, majd ismét börtönbe zárták. Korával nem törődtek, folyamatosan kínozták, majd ima közben 251. március 18-án halt meg. Ezért ekkor ünnepeljük Sándor napját. 

József nem más volt, mint Jézus Krisztus nevelőapja, Szűz Mária jegyese és hitvese. Ami pedig Benedeket illeti, ő a nyugati szerzetesség alapítójaként került a köztudatba. Nursiai Szent Benedek, a bencés rend alapítója, Európa védőszentje. 

Csodás tavaszi népszokás még az Anyák napja is, amiről szintén részletesen írtunk.

Népi mondások

Számos ismert mondás és szokás tartozik ezekhez a napokhoz. Nézzünk párat!

“Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget.” – Ez azt jelenti, hogy március 18., 19., valamint 21. a választóvonal, innentől már jön a tavasz. Ha azonban üres a zsák, akkor nem számíthatunk nagy melegre a következő időszakban. 

Másik elterjedt változata szerint Sándor, József, benedek zsákkal hozza a meleget, szekérrel a hideget. Vannak továbbá olyan vidékek, akik kifejezetten március 21-hez társítják a tavasz érkezését. Ebből adódik a következő mondás: “Benedek, jönnek a jó melegek.”

Másik mondás, amihez a termésmennyiséget kötötték a következő: “Ha Sándor napján szép az idő, jó termés várható.” 

Természetesen ez is olyan, ami manapság már nem egészen így van, viszont sokan a mai napig ezek alapján vetnek és számítanak kisebb vagy nagyobb termésre. 

Népi megfigyelések Sándor, József, Benedek napján

Számos megfigyelést kötnek ezekhez a napopkhoz. A 21. században 2011-ben volt az utolsó év, amikor március 21-én volt csillagászati tavasz. 2022-ben ez az időpont már március 20. 16:34 volt. Az új tankönyvekben is ez a dátum szerepel, pedig hiába minden, a  mondóka nem fog csak így eltűnni. Mindig Benedek hozza majd zsákban a meleget. 

Weöres Sándor Tavaszköszöntő versének első versszaka is arra utal, hogy a három férfi hozza meg a tavaszt. 

„Sándor napján megszakad a tél,

József napján eltünik a szél,

zsákban Benedek hoz majd meleget,

nincs több fázás, boldog aki él.”

Ami viszont a nagyböjti időszakot illeti, ha erősen fúj a szél József napján, akkor ezek a böjti szelek. Amennyiben sok van belőle, akkor a nyár száraz lesz, ha pedig kevés, akkor sok csapadékra számíthatunk. Ha egyáltalán nincsen szél, akkor a termés lesz igen gyenge az adott esztendőben. 

Ha olvasnál még tavaszi verseket, akkor ajánljuk a Tavaszi versek gyűjteményét.

Összegezve

Sándor, József, Benedek nem csak a meleget hozza zsákban. Számos hagyomány és megfigyelés kapcsolódik ezekhez a napokhoz.