Menü Bezárás

Húsvéti népszokások gyerekeknek

Vajon miért festünk húsvéti tojást? Mit keres a nyuszi egy kisebb fészekben, amibe beleteszi a tojásokat és a csokikat? Ezek a kérdések mindig felmerülnek a gyermekekben, így ideje felkészülni rájuk. Rengeteg hagyomány tartozik ehhez az ünnephez is, amiket a legkisebbekkel is meg kell ismertetni. 

Ebben a cikkben bemutatjuk a húsvéti szokásokat, amik gyerekek számára is érdekesek lehetnek. 

Vándorló ünnep

A húsvét nem egy fix ünnep, így sosem ugyanakkor tartjuk. Minden esetben március 21-e utánra esik. Számos érdekes programba és előkészületbe vonhatjuk be a kicsiket. Mesélhetünk nekik a hagyományokról, az ehhez kapcsolódó régi szokásokról. Számos olyan dolog van, amit az ember csak ilyenkor csinál, többek között a tojások festése is. 

Húsvéti szokások gyerekeknek

A lurkók számára ez az időszak azért is annyira várt, mert a hétvége egy kicsit hosszabb, együtt van a család, finomakat eszünk, nem beszélve arról, hogy mulattságos dolgokat csinálunk.

Húsvéti tojásfestés

Az egyik ilyen húsvéti szokás, amit a gyerekek is imádnak, a tojásfestés. A tojás az újjászületés, a termékenység szimbólumaként lett része ennek az ünnepnek. Ehhez vehetünk kész festéket, de egyre nagyobb a népszerűsége a régi típusú természetes alapanyagoknak. Nagyon sok növénnyel tudunk dolgozni, hogy a tojások színesek és mintásak legyenek. 

A lila tojáshoz remek megoldás a lilahagyma héjának főzött leve, a sárgához kurkumát használjunk, a zöldhöz spenótot vagy csalánlevelet, míg friss kávéval akár még barna tojásokat is készíthetünk a gyerkőcökkel. Mehet rá egy rossz harisnya, ami csodálatos mintát tud rajzolni a héj egészére. 

Tojáskeresés gyerekekkel

Remek program jó időben a tojáskeresés. Készítsünk elő nyuszi fészket, amiben a gyerekek is nyugodtan segíthetnek. Díszítéshez jó megoldás valamilyen virág vagy termés. Ide már biztosan szívesen hoz a nyuszi tojásokat. 

Reggel jöhet a kincskereső játék, amikor a szülők eldugják a meglepetéseket, tojásokat a kertben, majd a lurkók azzal indítják a napot, hogy felkutatják az egész kertet a finomságok után. Hatalmas siker a kicsik körében, így ma már népszerű húsvéti hagyomány a gyerkőcök körében.

Locsolkodás

A húsvéti locsolás nem mai hagyomány, hiszen már régen is előszeretettel járták a fiúk a lányok által lakott házakat. Vidéken régen főleg vödrös-szódás verzióban volt népszerű, manapság inkább valamilyen illatos és kevésbé illatos kölnivel járják az apák és a fiúk, valamint a barátok a házakat. A szokás alapja a vízhez kapcsolt, tisztító, termékenységet hozó ősi erő.

Összegezve

Ugye mennyi minden kapcsolódik a húsvéti ünnepekhez, amiket a gyerkőcökkel is megoszthatunk? Érdemes időben megmutatni nekik ezeket, hogy tisztában legyenek ezzel a csodálatos vándorló katolikus ünneppel.