Menü Bezárás

Zsuzsanna napi népszokások, február 19.

A Zsuzsanna nap a tél végét és a tavasz közeledtét jelképezi a magyar néphagyományban. Ezen a napon számos szokás és hiedelem kapcsolódik a mezőgazdasághoz, az időjáráshoz és a szerelmesekhez. “Pacsirta nap” néven is ismert, mivel ezen a napon szoktak először megjelenni a pacsirták.

Zsuzsanna napi népszokások, hagyományok

Időjárásjóslás

A Zsuzsanna napi időjárásból jósoltak a következő hónapok időjárására. Ha ezen a napon süt a nap, akkor korai tavaszra számíthatunk. Ha esik az eső, akkor még sokáig tart a tél. Ha havazik, akkor hideg és nedves tavasz várható.

Zsuzsanna napi mondás, hogy „Zsuzsanna pisálja el a havat, friss füvet hoz, s megszólaltatja a pacsirtát.” Vagyis már nem kell számítani nagy havazásokra.

Mezőgazdasági hiedelmek

A Zsuzsanna napot a vetés és a szántás kezdetének is tartották. Ezen a napon vetették el a búzát, a zabot és a kukoricát. A szántóföldeket is ezen a napon kezdték el megművelni.

Szerelmi hiedelmek

A Zsuzsanna nap a szerelmesek napja is volt. A lányok ezen a napon varázsoltak, hogy megtalálják a szerelmüket. A legények pedig ezen a napon kérték meg a lányok kezét.

Zsuzsanna napi köszöntő és bál

Ezen a napon a Zsuzsannák köszöntötték egymást. Sok helyen ezen a napon tartottak bálokat. Ezen a napon Zsuzsanna-napi pogácsát és Zsuzsanna-napi kalácsot sütöttek.

Összefoglalva

A Zsuzsanna nap a tavasz hírnöke a magyar néphagyományban. Ezen a napon számos szokás és hiedelem kapcsolódik a mezőgazdasághoz, az időjáráshoz, a szerelmesekhez és a tavaszhoz.

Szintén fontos napok februárban: