Menü Bezárás

Balázs napi népszokások, február 3.

balazs-nap

A Balázs napi népszokások is szerves részét képezik a februári hagyományoknak és téli ünnepkörnek. Igazán jellegzetes és különleges szokásokat mutatunk be a Balázs naphoz, Szent Balázs védőszenthez kapcsolódóan.

Ebben a cikkben bemutatjuk a balázs-áldást, balázsolást, mint legfontosabb szokásokat ezen a napon.

Mikor van Balázs nap, Szent Balázs napja?

Minden évben február 3.-án ünnepeljük és tartják a keresztény világban a Balázs naphoz, Szent Balázshoz kapcsolódó hagyományokat.

Balázs napi hagyományok, népszokások

Balázs-áldás

A Balázs-áldás vagy balázsolás a legismertebb Balázs-napi népszokás. Ezen a napon a katolikus papok a templomban két gyertyát tartanak a gyermekek álla alá, miközben imát mondanak. A gyertyák keresztbe tartása a halszálkától megmentett gyermek legendájára utal. A balázsolást a torokfájás megelőzése céljából tartják.

Balázsjárás

A Dunántúlon, az Ipoly és Nyitra környéki falvakban, a Csallóközben szokás volt a Balázs-járás. Maskarába öltözött gyermekcsoportok jártak házról házra, köszöntötték a házigazdákat, és adományokat gyűjtöttek. A csoport egyik tagja Balázs püspököt személyesítette meg. A Balázs-járás a farsang végén, a tavasz közeledtével zajlott.

Termésvarázslás

Balázs napján egyes vidékeken termésvarázsló szokások is ismertek. Így például a gyerekek szalmát égettek, hogy a búza jól teremjen, vagy szőlőt szüreteltek, hogy a bor jó legyen.

Álmok

Egyes vidékeken a lányok a Balázs-napi éjszakán álmot láttak arról, hogy ki lesz a vőlegényük.

A Balázs napi népszokások a magyar néphagyomány fontos részét képezik. Ezek a szokások a keresztény hagyományok mellett az ősi hiedelmekre is utalnak, amelyek a téli ünnepkörhöz kapcsolódnak.

Szent Balázs püspök hagyománya

Szent Balázs püspök 3–4. századi orvos és püspök az örmény Sivas városban. Keresztény vértanú. Életéről nagyon keveset tudni. Püspökké választása után visszavonult egy magányos hegyi barlangba, ahonnan imádkozva vezette népét, tanácsokat osztott, és gyógyította a közösséget.

A hagyomány szerint Balázs egy halszálkától megfulladó fiút mentett meg. A gyógyítás után a fiú szülei egy sertésfejet és egy gereblyét ajándékoztak neki. Ezek a tárgyak később Balázs püspök szimbólumaivá váltak.

316-ban Balázst letartóztatták és halálra ítélték a keresztényüldözések idején. A legenda szerint a vízbe fojtották, de a víz nem fogadta be. Ekkor lefejezték.

Szent Balázst már a 4. században tisztelték a keresztény egyházban. A torokbajok és a rák ellen védő szentként ismert.

Zárszó

Balázs napját, február 3-át számos országban ünneplik. A naphoz számos népszokás fűződik, amelyek a torokbetegségektől való megóvást szolgálják. A Februári jeles napok és a Téli népszokások című cikkben is szerepel.

Balász nap után a következő fontosabb napok: