Menü Bezárás

Aratás havi népszokások

A nyár az aratás és az eddig elvégzett munka eredményének a betakarítása. De nemcsak az aratás, hanem a gyermekáldás és a családalapítás is kötődött a szokásokhoz, éppen ezért talán az áldás hava is, hiszen a hagyományok is ezekhez kötődtek. Ilyenkor tartották az ünnepeket és lakomákat, a falvakban a búcsúkat. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyenek az aratás havi népszokások.

Mit jelent az Aratás hava?

Katolikus elnevezése Szent Jakab hava, számos időjárással kapcsolatos megfigyelés alakult ki erre a hónapra, hiszen az aratás nagyon fontos esemény volt ekkor. Előfordultak jégesők, viharok, amik tönkretehetik az egész éves munka eredményét, akadályozhatják a munkát. Ezért nagyon fontos volt, hogy figyeljenek a változásokra és adtak a régi megfigyelésekre.

Sarlós Boldogasszony napja – július 2.

Az aratás jelképes kezdete, amikor a pap megáldotta az aratókat és a szerszámaikat, majd vágtak egy rendet az ünnepi ruhában az aratók, de az igazi munka az csak másnap kezdődött.

A hagyomány szerint Szűz Mária ezen a napon látogatta meg Szent Erzsébetet, Keresztelő Szent János édesanyját. Sarlós Boldogasszony a várandós anyák, betegek, foglyok, szegények oltalmazója.

Illés napja – július 20.

Ezen a napon gyakoriak voltak a villámlás és a mennydörgések. Az asszonyoknak dologtiltó nap is volt, nem volt szabad dolgozni. 

Mária Magdolna napja – július 22.

Mária Magdolnának erkölcstelen életet tulajdonítottak, de amikor megismerte Jézust megtért és követte őt. Hosszú hajával Jézus lábát törölgette, innen ered a népszokás, hogy a kislányok hajából vágtak, hogy hosszabbra nőjön, de a tincset el kellett ásni, hogy ne lehessen felhasználni rontáshoz.

Úgy is hitték, hogy ezen a napon esnie kell az esőnek, mert Mária Magdolna siratja a bűneit. Szépségvarázsló nap, az ezen a napon levágott leányhaj varázslatra volt képes.

Szent Jakab napja – július 25

Szent Jakab a zarándokok, a búcsújárók, a hajósok védőszentje. Jézus tanítványai közül ő halt először vértanúhalált. Jakab napra le kellett aratni a zabot, mert amit kint hagytak, az elvész. Ha ezen a napon derűs az idő, jó gyümölcstermés lesz.

Anna napja – július 26.

Szent Anna Szűz Mária édesanyja volt, a gyermekáldást váró nők, a kosárfonók, a súlyos betegek, a bányászok, a csipkeverők és a szabók védőszentje. Ezen a napon kezdték meg a kender nyűvését, s leszedték az annababot. A középkorban sok helyen búcsút tartottak, a Dunántúlon később bálokat is. Nagyon híres az Anna bál Balatonfüreden.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy az aratás havi júliusi népszokások leginkább az aratásról, a bőségről, biztonságról szólnak, hiszen az addig elvégzett munkának most kapják kézbe az eredményét. Igyekezni kellett végezni, mert a tevékenység elvégzését az időjárás nagyban befolyásolta. Aztán az aratások, betakarítások után búcsúkat és ünnepségeket tartottak.

Ajánljuk a Medárd napi népszokások című cikkünket, hiszen az is nyáron van.