Menü Bezárás

Nemzetközi nőnap, március 8.

nemzetkozi-nonap

Az egyik legnépszerűbb hagyomány a nők felköszöntése nőnapkor. Szeretetünk és megbecsülésünk jeléül minden évben megemlékezünk a hölgyekről nőnap alkalmából. De vajon pontosan tudjuk, hogy honnan származik és mióta létezik ez a szép hagyomány?

Ebből a cikkből kiderül a nőnapról néhány érdekes tudnivaló.

A nemzetközi nőnap eredete

1857 március 8-án történt az első tüntetés, amit kifejezetten textilipari női dolgozók indítottak a jobb munkakörülményekért és jobb fizetésért New Yorkban. Munkásmozgalmi, a nők egyenjogúságáért harcot indító kezdeményezések voltak.

A következő évtizedekben a nemzetközi munkásmozgalmak és az emancipációért folytatott küzdelmek hatására egyre több országban egyre több jogot kaptak a nők.

Az első nemzetközi nőnap

Az első nemzetközi nőnapot 1911. március 19-én tartották meg Ausztriában, Németországban, Dániában és Svájcban.

Majd Oroszországban 1917. március 8-án egy széles körű tüntetés zajlott a nők jogaiért. Ezután maradt meg március 8-i nap majdnem minden országban a nemzetközi nőnap.

Nőnapi vers, köszöntő

Márai Sándor

“Köszönet a nőknek. Köszönet neked, aki megszültél. És neked, aki a feleségem voltál. És neked, te harmadik, tizedik, ezredik, aki adtál egy mosolyt, gyöngédséget, egy meleg pillantást, az utcán, elmenőben, vigasztaltál, mikor magányos voltam, elringattál, mikor a haláltól féltem. Köszönet neked, mert szőke voltál. És neked, mert fehér voltál. És neked, mert a kezed szép volt. És neked, mert ostoba és jó voltál. És neked, mert okos és jókedvű voltál. (…) Köszönet a nőknek, köszönet.”

Arany Viktor: Nőnapi felismerés
“Tiltakoztam, miért vagy más,
Távol éreztelek tőlem,
Rájöttem, az vagy,
Mi hiányzik belőlem.”

Még több verset olvashatsz nőnap alkalmából a Nőnapi versek című gyűjteményünkben.

Nőnap Magyarországon

1948 óta ünnepeljük Magyarországon a nemzetközi nőnapot. A rendszerváltás óta természetesen munkásmozgalmi jellegét elvesztette. Csupán a jószándék, a figyelmesség egyik megnyilvánulása hölgy társaink felé.