Menü Bezárás

Vilmos napi népszokások, április 06.

vilmos-napi-nepszokasok-aprilis-6

Vilmos napja, április hatodika, nem csupán egy átlagos nap a naptárban. Ezen a különleges napon a természet és az emberi hiedelmek különös szimbiózisa bontakozik ki, különös tekintettel az adott év termésére és az időjárásra.

Ismerjük meg a Vilmos napi népszokásokat!

Vilmos napi népszokások, hagyományok

Termésjóslás, időjárásjóslás Vilmos napon

A Szerémség szívében és sok más vidéken is e napot nagy gondossággal és figyelemmel kísérik az emberek, különös tekintettel az időjárás minden rezdülésére.

“Ha esik az eső, szűk lesz az esztendő” – tartja a szerémségi bölcsesség, mely Vilmos napján különös súllyal bír. Ezen a napon, ha az égből esőcseppek hullanak, az öregek – a babonák és hiedelmek őrzői – szűk esztendőt jósolnak. Nem csupán egy meteorológiai jelenségről van szó, hanem egy sokkal mélyebb, ősi megfigyelésen alapuló jóslatról, mely összeköti az embert a természettel és annak ciklikus változásaival.

Április a változékonyság időszaka, a “hét tél, hét nyár” korabeli megnevezése is mutatja, hogy ebben a hónapban minden megtörténhet. A hirtelen jött tikkasztó hőségtől kezdve a virágokat megfagyasztó hózáporokig, vagy éppen a zsenge növényeket fenyegető, hajnali fagyokig. A népi bölcsesség szerint az “április esője elkergeti a fagyot”, ami a gazdálkodók számára a jó gabonatermés ígéretét hordozza. Ebben a hónapban a mennydörgés is fontos jel, melyből sokan a közelgő bőséges aratásra következtetnek.

Vilmos napi legfontosabb szokások

  • Ágyások kapálásának kezdete.
  • Ritkítás-pótlás, szétültetés.
  • Palántagyűjtés.
  • Termésjósló dolognap.

Vilmos napi mondás

“Ha megdördül fenn az ég,

Jó termés lesz, úgymint rég.”

Összegzés

Vilmos napja így több, mint egy egyszerű dátum a naptárban; egy olyan nap, mely összekapcsolja a múltat, a jelent és a jövőt. Az ősi hiedelmek és a természeti megfigyelések egyesülnek ezen a napon, hogy megjósolják a közelgő esztendő bőségét vagy szűkösségét. Ajánljuk az Áprilisi jeles napok gyűjteményünket is.

Közelgő fontos napok: