Menü Bezárás

Mi az a hamvazószerda?

hamvazoszerda

A hamvazószerda az egyik legfontosabb, húsvéthoz kapcsolódó nap. Mozgó ünnep, ezért minden évben más napra esik. A bűnbánat áll a középpontban. Mi a hamvazószerda és mi a jelentése? Ebben a cikkben részletesen írunk róla.

Hamvazószerda szó jelentése

Latinul “quadragesima”, ami negyvenediket jelent. A húsvét előtti negyvenedik nap lesz mindig, ezért minden évben más napra esik. Böjtfogó szerdának, szárazszerdának vagy aszalószerdának is hívják.

Más szóval hamvazkodás, hamvazás. A hamu, mint a szertartás része jelenik meg. A bűnbánatot szimbolizálja.

Hamvazószerda eredete

A 7. századtól vált szokássá a bűnbánat, ami azt jelentette, hogy a püspök a bűnösöket a templomba vezette mezítláb és zsákruhában. Majd a fejükre hamut szórt és kiküldte őket a templombó, ahogyan Isten is elűzte az embert a Paradicsomból. Nekik Nagcsütörtökig tilos volt belépniük a templomba.

1091-ben a beneventói zsinaton II. Orbán pápa elrendelte a hamvazkodást. Eredetileg a férfiak fejére hamut szórtak, a nők homlokára pedig hamuból rajzoltak keresztet. Később a kereszt hamuval rajzolása terjedt el.

A hamu az elmúlás, a halál, a gyász és egyben a megtisztulás jelképe is.

A II. vatikáni zsinat óta szigorú böjti nap.

Hamvazószerda ünneplése

Ilyenkor esküvőt nem tartottak. A bűnbánati idő alatt a lányok, menyecskék is sötétebb, egyszerűbb ruhába öltöztek. Fontos a tartózkodó magatartás, a bűnbánat.

A templomban a pap a hívek homlokára az előző évi barka hamujával rajzol keresztet. Ez az elmúlást és a halált jelképezi, de a megtisztulásra is felhívja a figyelmet.

Azt tartották, hogy aki ilyenkor hamvazkodik, annak nem fog fájni a feje.

Minden évben a húsvétvasárnaptól visszaszámolt 40. hétköznap. Legkorábban február 4.-én, legkésőbb március 10.-én lehetséges tartani.

Mikor kezdődik a nagyböjt? című cikket is javasoljuk.