Menü Bezárás

Vérhold

verhold

A vérhold egy különleges csillagászati jelenség, a holdfogyatkozás egy fajtája. Ebben a cikkben részletesen elmagyarázzuk.

Miért vörös a vérhold?

Amikor a Hold a Föld árnyékába kerül, a napfény csak a Föld légkörén keresztül jut el a Holdra. Akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold között van, és a Föld árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetődik A légkörben lévő gázok és por részecskék eloszlatják a kék fényt, ezért a Holdnak vöröses-narancssárga színe lesz.

A vérhold misztikus jelentése

A vérholdnak számos misztikus jelentése is van. Egyes kultúrákban a vérholdt szerencsétlenség, halál vagy háború előjelének tekintik. Mások szerint a vérhold a természet erőinek újjászületését jelzi.

A vérhold megfigyelése

A vérholdt szabad szemmel is meg lehet figyelni. A legjobb megfigyelési hely egy sötét, fényszennyezéstől mentes terület. A vérhold megfigyelésekor érdemes megfigyelni a Hold körüli csillagokat és bolygókat is.

Mennyire ritka a vérhold?

A vérhold nem ritka jelenség. Évente átlagosan kétszer fordul elő. Azonban a teljes vérhold ritkább, mint a részleges. Évente átlagosan egyszer fordul elő.

Ajánljuk még a Kék hold című cikket. A Holdfogyatkozás 2024 és a Holdfogyatkozás Magyarországon című cikkekben a holdfogyatkozásról tudhatsz meg még több információt.