Menü Bezárás

Virágvasárnap jelentése

A virágvasárnap az egyik legszebb népszokás a tavasz közeledtével. A legfontosabb keresztény ünnep, a húsvét előtt. Ebben a cikkben kifejezetten a virágvasárnap jelentéséről lesz szó.

Mi a virágvasárnap jelentése?

A virágvasárnap jelentése arra a vasárnapra vonatkozik, amikor Jézus bevonult Jeruzsálembe. A gyerekek olajfa- és pálmaágakat terítettek le az útra. Ezért terjedt el a templomi miséken ezen a napon, hogy pálma vagy barkaágakat szentelnek meg és visznek körbe.

Virágvasárnap jelentése angolul

A “virágvasárnap” kifejezés jelentése angolul, “palm sunday”.

Virágvasárnap helyesírása

Az ünnepekre az a helyesírási szabály vonatkozik, hogy kis betűvel kell őket írni, kivéve persze ha mondat elején szerepel.

Illetve egybe írva helyes.

Virágvasárnap napja mitől függ?

Mozgó, vándorló ünnep. Mindig a húsvét előtti vasárnap lesz a virágvasárnap.

A Mikor van Virágvasárnap? című cikkben leírjuk, hogy mikor lesz legközelebb virágvasárnap.

Mit ünneplünk virágvasárnapkor?

Jézus Jeruzsálembe vonulására és szenvedéseinek kezdetére emlékezünk. A húsvétot megelőző vasárnap, ami a keresztény kultúra legfontosabb ünnepe.

A tavaszi megújulás, újjászületés itt már elkezdődik és a húsvéti ünnepkörrel éri el csúcspontját. Ezért kapcsolódik a virágvasárnaphoz is számos néphagyomány, amik mind ezen szimbolikát erősítik.

Fontos közös pont még a betegségek megelőzése, rossz dolgok távoltartás, mint pl. a villámok távol tartása a kiszebábu falun kívülre hordásával.

Virágvasárnaphoz kötődő szokások Magyarországon

Néhány nagyon népszerű szokás ebből az időszakból:

  • barkaszentelés
  • kiszehajtás
  • villőzés

A Virágvasárnapi énekek, versek című cikket is ajánljuk.