Menü Bezárás

Nyári napforduló

nyari-napfordulo

A nyári napforduló egy fontos esemény az évben, amely az évszakok változását és a természet termékenységét ünnepli. A nyári napfordulóhoz számos népszokás kapcsolódik, amelyek évszázadok óta fennmaradtak. Ebben a cikkben minden fontos információt megtudhatsz erről a különleges napról és szép hagyományról.

Információk a nyári napfordulóról

Mikor van a nyári napforduló?

A nyári napforduló az a nap, amikor a Nap a Ráktérítő magasságában jár, és a legmagasabban éri el az égen. Az északi féltekén egyikévben június 20.-ra, másik évben június 21.-re esik. A Mikor van a nyári napforduló 2024-ben? című cikket is ajánljuk.

A nyári napforduló oka

A Föld forgástengelyének hajlásszöge miatt következik be. A Föld forgástengelye nem merőleges a Nap körüli pályájára, hanem 23,5 fokos szöget zár be vele. Ennek következtében az északi féltekén az év során kétszer, december 21-én és június 21-én van olyan nap, amikor a Nap a legmélyebben jár az égen. Ezen a napon van a téli napforduló az északi féltekén, és a nyári napforduló a déli féltekén.

A nyári napforduló jelentősége

Az évszakok változását jelzi, azaz a nyár kezdetét. Az északi féltekén a nyári napforduló után a nappalok fokozatosan rövidülnek, és az éjszakák hosszabbodnak lesznek.

A nyári napforduló népszokásai

A nyári napfordulóhoz számos népszokás kapcsolódik, amelyek az évszakok változását és a természet termékenységét ünneplik.

Szent Iván-éji tábortűz

A Szent Iván-éji tábortűz a hagyomány szerint június 24-én éjfélkor gyullad meg. A tábortűz körül az emberek táncolnak, énekelnek, és jósolnak. A tűz a fényt, a meleget és a termékenységet jelképezi.

Tűzgyújtás

A tűzgyújtás a nyári napforduló egyik legfontosabb népszokása. A tűz a fényt, a meleget és a termékenységet jelképezi. A tűz körüli tánc és éneklés segít az embereknek kifejezni az örömüket és a reményüket a nyár eljövetelére.

A tűzgyújtáshoz számos különböző szokás kapcsolódik. Egyes helyeken a tűzbe dobnak különböző tárgyakat, például gyümölcsöket, virágokat vagy gyógynövényeket. A tűzből vett parázsból hozományt is készítenek, amely boldogságot és termékenységet hozhat a lányoknak.

Jóslás

A nyári napfordulókor is gyakori a jóslás. A jóslásnak az a célja, hogy megjósolják a következő év eseményeit, például az időjárást, a termést vagy a házasságot.

A nyári napfordulóhoz kapcsolódó jóslási szokások közül a legismertebbek a következők:

  • Vízben úszó viaszgyertyákból való jóslás: A jósnő viaszgyertyákat olvaszt fel, majd a vízbe teszi. A viaszgyertyák formája megmutatja, hogy milyen lesz a következő év.
  • Gyógynövénygyűjtés: A nyári napfordulókor szedett gyógynövényeket mágikus erővel ruházták fel. Ezeket a gyógynövényeket használták a betegségek megelőzésére és a gonosz szellemek elűzésére.

Ünnepségek több országban is

  • Skóciában: A Beltane ünnepség a nyári napfordulóhoz kapcsolódó ünnepség, amely a termékenységet ünnepli. Az ünnepség során a fiatalok körtáncot járnak, és máglyát gyújtanak.
  • Finnországban: A juhannus ünnepség a nyári napfordulóhoz kapcsolódó ünnepség, amely a nyár kezdetét ünnepli. Az ünnepség során tábortüzet gyújtanak, és fürdőznek a tóban.
  • Japánban: A Tanabata ünnepség a nyári napfordulóhoz kapcsolódó ünnepség, amely a csillagszeretetről szól. Az ünnepség során ünnepi fényeket állítanak ki, és gyertyákat gyújtanak.

A Nyári népszokások című cikkünkben még sok érdekes nyári hagyományról olvashatsz.