Menü Bezárás

Mi a horoszkóp?

mi-a-horoszkop

Gyakran találkozunk a horoszkóp és asztrológia szavakkal. Vannak, akik hisznek benne és gyakran útmutatást az asztrológia szabályai alapján. Vannak, akik nem hisznek benne és áltudománynak tartják. Nézzük meg egy részletesebben, hogy mit jelentenek ezek a szavak és mik a legfontosabb információk ebben a témában.

Asztrológia szó jelentése

Az asztrológia vagy más szóval “csillagjóslás” a csillagok és bolygók állásának tanulmányozása, amely a csillagászattól eltérően, az emberek sorsára és jellemzőire próbál következtetéseket levonni. Bár tudományosan nem alátámasztott, széles körben elterjedt hiedelemrendszer.

Horoszkóp szó jelentése

Görög szóból származik: “horoszkoposz”. Jelentése: óranézés.

Az asztrológia szerint egy személy születésének idején és helyén a Nap, a Hold, a Naprendszer bolygói és a 12 állatövi jegy állása alapján készült ábrát, amely fontos életszakaszokban is alkalmaznak, horoszkópnak nevezik. Ez az ábra lehetővé teszi az asztrológus számára, hogy értelmezéseket adjon egyén sorsára, személyiségjegyeire és egészségi hajlamaira. A horoszkóp ily módon hordoz szimbolikus üzeneteket, amelyek nem okai, csupán jelei lehetnek a különböző életeseményeknek.

Asztrológiai alapfogalmak

 • Asztrológiai alapok: 12 állatövi jegy, 10 égitest, 12 asztrológiai ház, és fényszögek.
 • Horoszkóp típusai: Születési (radix), éves (szolár), havi (lunár), és kérdőhoroszkóp.

A zodiákus jegyek, égitestek és asztrológiai házak összefüggéseinek vizsgálata révén az asztrológusok próbálják megérteni az egyéni jellemzőket és lehetséges jövőbeli eseményeket.

Az állatövi jegyek

 • Bak (december 22. – január 19.)
 • Vízöntő (január 20. – február 18.)
 • Halak (február 19. – március 20.)
 • Kos (március 21. – április 19.)
 • Bika (április 20. – május 20.)
 • Ikrek (május 21. – június 21.)
 • Rák (június 22. – július 22.)
 • Oroszlán (július 23. – augusztus 22.)
 • Szűz (augusztus 23. – szeptember 22.)
 • Mérleg (szeptember 23. – október 22.)
 • Skorpió (október 23. – november 21.)
 • Nyilas (november 22. – december 21.)

Horoszkóp eredete

Az éjszakai égbolt tanulmányozása az emberiség ősi tevékenysége volt, mely végül mitológiák és vallások kialakulásához vezetett. Az asztrológia Mezopotámiából és Babilóniából származik, és a történelem során több kultúrában is megjelent.

Asztrológiai irányzatok

Különböző asztrológiai irányzatok léteznek, többek között a pszichológiai asztrológia, születési asztrológia, és bulvárasztrológia.

Pszichológiai asztrológia

A pszichológiai asztrológia a Bruno és Louise Huber által alapított új ágazata, mely az asztrológia és a pszichológia ötvözésén alapul. Ez az irányzat Roberto Assagioli pszichoszintézisének hatására jött létre, és az emberi psziché mélyebb megértésére törekszik az asztrológiai szimbólumrendszer segítségével. A pszichológiai asztrológia célja, hogy segítsen az egyéneknek jobban megérteni önmagukat, jellemüket, és ezáltal támogassa személyes fejlődésüket és önismeretüket.

Születési asztrológia

A születési asztrológia, vagy natális asztrológia, egy olyan asztrológiai ágazat, amely egy személy születési idejének és helyének pontos adatai alapján készíti el a születési horoszkópot. Ez a horoszkóp egyfajta térképként szolgál, amely az egyén személyiségét, jellemvonásait, életútját, karmikus feladatait és lehetőségeit tárja fel. A születési horoszkóp készítéséhez elengedhetetlen a pontos születési idő és hely ismerete, mivel ezek határozzák meg az égitestek pozícióját az adott pillanatban, amely alapján az asztrológus értelmezéseket végez.

Bulvárasztrológia

A bulvárasztrológia az asztrológia azon formája, amely elsősorban a médiában jelenik meg, és célja az olvasottság, nézettség növelése. Ez a típus általános, gyakran túlzottan egyszerűsített jóslatokat és személyiség-leírásokat kínál, csupán az egyén Napjegyére támaszkodva. Ezek az előrejelzések nem veszik figyelembe a bolygók bonyolult viszonyait és pozícióit, így nem nyújtanak személyre szabott, mélyreható betekintést. A bulvárasztrológia népszerűsége ellenére gyakran kritizálják annak felületessége és tudományos alap hiánya miatt.

Összegzés

A horoszkóp egy ősi hiedelemrendszer, mely az égitestek és állatövi jegyek pozíciója alapján próbálja meghatározni az emberek sorsát és jellemzőit. Bár tudományos alátámasztása nincs, számos kultúrában és korban elterjedt gyakorlat.