Menü Bezárás

Csíksomlyói búcsú

A Csíksomlyói búcsú az egyik legfontosabb magyar vallási esemény, amely évről évre zarándokok ezreit vonzza Csíksomlyóra, az erdélyi katolikusok szent helyére. Ez a több évszázados hagyomány mára nemcsak a székelyek, hanem az egész magyarság számára kiemelt jelentőségű ünnep lett. Ismerkedjünk meg részletesen e jeles eseménnyel!

Mi az a Csíksomlyói búcsú?

A Csíksomlyói búcsú egy középkori eredetű fogadalmi zarándoklat, amely pünkösdkor kerül megrendezésre. A magyar katolikus és keresztény hívők évente több százezres tömegben gyűlnek össze Csíksomlyón, hogy részt vegyenek a kegytemplomban tartott szentmisén és a szabadtéri szertartásokon. A búcsú során a hívek teljes búcsút nyerhetnek, amennyiben gyónnak, bűnbánatot tartanak, és meghallgatják a szentmisét a kegyhelyen.

Szűz Mária kegyszobra

A Csíksomlyói kegytemplomban található Szűz Mária kegyszobra a zarándoklat központi eleme. A 16. század elején készült, 227 cm magas hársfa szobor Máriát ábrázolja, aki a földgömbön és a holdsarlón áll, fején tizenkét csillagból álló glóriával. Jobb kezében jogart, baljában a gyermek Jézust tartja. A szobor feje körül sugárkoszorú van, amely a szentség és a dicsőség szimbóluma. Az egyház 1798-ban nyilvánította csodatévőnek ezt a szobrot.

Mikor tartják a Csíksomlyói búcsút?

A Csíksomlyói búcsú minden évben pünkösdkor, a húsvét utáni ötvenedik napon kerül megrendezésre. Ez a dátum minden évben változik, de általában május végére vagy június elejére esik. A búcsú hétvégéjén számos vallási esemény és zarándoklat zajlik, amelyek középpontjában a pünkösdi szentmise áll.

Ha részletesen olvasnál a Pünkösdről és a Húsvétról, akkor ajánlom a Pünkösdi népszokások és a Húsvéti népszokások cikkeinket.

Mikor lesz a Csíksomlyói búcsú 2025-ben?

2025-ben a pünkösdvasárnap június 8-ra esik, így a Csíksomlyói búcsút ezen a hétvégén tartják majd. A zarándokok már a megelőző napokon megérkeznek, hogy részt vehessenek az ünnepi eseményeken és szertartásokon.

Csíksomlyó község története

Csíksomlyó község Csíkszereda közelében található, és a korai csíki települések közül való. Első írásos említése 1333-1334-ből származik. A község nevét a közeli hegyekről, a Nagysomlyóról és a Kissomlyóról kapta. Csíksomlyó mindig is fontos vallási központ volt, ahol a székelyek Mária-tisztelete évszázadokra visszanyúlik.

Csíksomlyói zarándok helyek, fontosabb állomások

Csíksomlyó – Kálvária-keresztút

A Kálvária-keresztút a Kissomlyó-hegy oldalában található, és a zarándokok számára különleges jelentőséggel bír. A stációk a keresztút állomásait jelképezik, amelyeken végighaladva a hívek Jézus szenvedésére emlékeznek.

Szent Antal-kápolna

A Szent Antal-kápolna a Kissomlyó-hegy oldalában helyezkedik el, és a zarándokok gyakran keresik fel, hogy imádkozzanak és lelki erőt merítsenek.

Csíksomlyói Szenvedő Jézus kápolnája

Ez a kápolna a Kissomlyó-hegy egyik leglátogatottabb pontja, ahol a hívek Jézus szenvedésére emlékezve imádkoznak és áldozatokat ajánlanak fel.

Csíksomlyói Salvator kápolna

A hegy tetején álló Salvator-kápolna a zarándoklat egyik legfontosabb állomása, ahonnan páratlan panoráma nyílik a környező tájra. A kápolnát egy remete vigyázza, aki a zarándokokat is fogadja.

Csíksomlyói kegytemplom és kolostor

A Csíksomlyói kegytemplom és kolostor a búcsú központi helyszíne. A ferences rend által alapított templom Mária-kegyhely, ahol a híres kegyszobor található. A templom és a kolostor évszázadok óta a székelyek vallási életének központja.

Fogadalmi tárgyak

A Csíksomlyói kegyhelyen számos fogadalmi tárgy található, amelyeket a hívek hálából és tiszteletük jeléül ajándékoztak. Ezek a tárgyak többnyire ezüstből készültek, és különböző gyógyulások emlékére formálták meg őket. A tatárdúlás idején sok ilyen tárgy elveszett, de azóta újabbakkal gyarapodott a gyűjtemény, amely a kegytemplom szentélyében látható.

A búcsú főbb eseményei

A Csíksomlyói búcsú fő eseményei közé tartozik a pünkösdi szentmise, amelyet a Kissomlyó-hegy és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben tartanak. A zarándokok csoportjai keresztalják alatt vonulnak a hegyre, ahol a szentmise mellett különböző vallási szertartásokon vesznek részt. A zarándoklat során a hívek imádkoznak, énekelnek és közösen ünneplik hitüket.

Alábbiakban egy térképet láthatsz a könnyebb tájékozódásért Csíksomlyóról:

Összegzés

A Csíksomlyói búcsú nemcsak vallási, hanem kulturális jelentőséggel is bír, amely évszázadok óta összefonódik a székelyek és az egész magyarság történetével. Az esemény minden évben több százezer hívőt vonz, akik közösen ünneplik hitüket és emlékeznek meg a Mária-tisztelet hagyományairól. Csíksomlyó és környéke számos vallási helyszínt kínál a zarándokoknak, ahol lelkileg feltöltődhetnek és közelebb kerülhetnek hitükhöz.