Menü Bezárás

Páduai Szent Antal napja, június 13.

paduai-szent-antal-napja

Páduai Szent Antal napja egy fontos nyári nap, amihez hagyományok, népszokások kapcsolódnak. Valamint a katolikus egyház szempontjából is fontos napnak tekinthető. Ebben a szövegben ismerjük meg részletesen ezt a szép napot.

Mikor van Páduai Szent Antal napja?

Páduai Szent Antal napját minden évben június 13-án ünnepeljük. Ez a nap a katolikus egyház egyik fontos ünnepe, amelyet világszerte megtartanak, különösen a ferences rendhez tartozó közösségekben és templomokban.

Páduai Szent Antal nap története

Páduai Szent Antal napja a középkor óta ünnepelt szent nap, amely különösen a ferences rendnek köszönhetően terjedt el. Páduai Szent Antal élete és munkássága révén vált híressé, és az ő tiszteletére tartott ünnep különböző hagyományokat és szokásokat vonzott maga után az évszázadok során.

Ki volt Páduai Szent Antal?

Páduai Szent Antal, eredeti nevén Fernando de Bulhões, 1195. augusztus 15-én született Lisszabonban, egy gazdag portugál nemesi családban. Fiatal korában belépett az Ágoston-rendi kanonokok közé, ahol idejét főként tanulással és imával töltötte. 1220-ban, a ferences vértanúk halála után, belépett a ferences rendbe, és felvette az Antal nevet.

Misszionáriusként Marokkóba indult, de súlyos betegsége miatt vissza kellett térnie. Szicíliában kötött ki, majd Assisiben részt vett a ferencesek generális káptalanján. Teológiai tanárként és prédikátorként nagy tiszteletnek örvendett. 1231. június 13-án halt meg Padova környékén. XII. Piusz pápa 1946-ban egyháztanítóvá nyilvánította.

Páduai Szent Antal napi népszokások, hagyományok

Páduai Szent Antal napjához számos népszokás és hiedelem kapcsolódik, amelyek közül sok hasonló a Remete Szent Antalhoz kötődő hagyományokhoz.

Állattartással kapcsolatos hiedelmek

Sok helyen nem fogták be az állatokat ezen a napon, vagy láncon hajtották át őket, miközben a gazda mondta: „legyetek erősek mint a vas, tartsatok össze mint a lánc, s Páduai Szent Antal őrizzen meg a vadállatoktól!”

Orbánc gyógyítása

Szent Antal tüze néven is ismert orbánc betegséget ezen a napon ráolvasással gyógyították. Baranya megyében például kultikus tűzgerjesztéssel próbálták elkerülni a betegséget, míg más helyeken, mint a Mura-vidéken, éppen a tűzgyújtás volt tiltott.

Férjjósló nap

Zentán és más helyeken a lányok kenyéren és vízen böjtöltek egész nap, majd éjfélkor gyertyát gyújtottak, átléptek az ágyon, és a tükörben remélték meglátni jövendőbelijüket. A szertartás során ezt mondták: „Szent Antal, kérlek, mutasd meg nékem a jövendőbelimet.”

Dologtiltó nap

Szent Antal napját különösen az asszonyok számára tartották dologtiltó napnak. Például Szeged környékén és Zentán nem volt szabad lisztbe nyúlniuk, mert úgy tartották, hogy kelések nőnek a kezükön. Időjárással kapcsolatos hiedelmek: Tápió mentén úgy vélik, hogy Szent Antal napján nagy esők jönnek, ezért mondják: „Szent Antal elviszi a szénát!”

Páduai Szent Antal napi mondások

„legyetek erősek mint a vas, tartsatok össze mint a lánc, s Páduai Szent Antal őrizzen meg a vadállatoktól!”

„Szent Antal, kérlek, mutasd meg nékem a jövendőbelimet.”

„Szent Antal elviszi a szénát!”

Összegzés

Páduai Szent Antal napja június 13-án nem csak vallási ünnep, hanem gazdag néphagyományokkal is rendelkezik. Az állattartással kapcsolatos hiedelmek, az orbánc gyógyítása, a férjjósló szokások és a dologtiltó nap mind részei ennek a napnak. Páduai Szent Antal élete és munkássága révén a szegények, betegek és állattartók védőszentje lett, akinek tisztelete évszázadokon átívelően fennmaradt. Ajánljuk a Júniusi jeles napok című gyűjteményünket is.

Fontos napok júniusban: