Menü Bezárás

Margit napi népszokások, június 10.

margit-napi-nepszokasok-junius-10

Margit napja a magyar néphagyományban fontos dátum, amelyhez számos érdekes szokás és hiedelem kapcsolódik. Ezen a napon különféle jóslatok, időjárással kapcsolatos megfigyelések és mezőgazdasági munkák voltak jellemzőek.

Mikor van Margit nap?

Margit napját június 10-én ünnepeljük. Ez a nap több néphitben is szerepet kapott, és számos megfigyelés, jóslat kapcsolódik hozzá. Különféle vidékeken különböző neveken ismerik, például Medvesalján “Retkes Margit” néven emlegetik, mert ezen a napon vetik a retket, hogy az jó gyenge maradjon. Csépán a tyúkültetésre alkalmas napnak tartják, míg Zentán “legyes Margit” néven ismerik, mivel a hiedelem szerint ilyenkor nem szabad kinyitni az ablakot, mert akkor sok légy lesz az év során.

Margit nap története

Margit napja a nyári időjárás megfigyeléseihez és a mezőgazdasági munkákhoz kapcsolódik. Június 8-án és 10-én, Medárd és Margit napján, a gazdák különös figyelmet szenteltek az időjárásnak, mivel úgy tartották, hogy az ezen a napon tapasztalt eső vagy vihar előrevetíti a következő hetek időjárását. A néphit szerint, ha Margit napján esik az eső, akkor negyven napig eshet még, ami jelentős hatással lehetett a termésre.

Margit napja különböző időjárási és termésjósló hiedelmeket is magába foglal. A Hortobágy vidékén például általában esős napnak tartják ezt a napot, és a régi mondás szerint: “a Margit-napi esőcseppek tizennégy napig peregnek”. A néphit szerint, ha ezen a napon esik az eső, a dió és mogyoró lehullik vagy férges lesz, ami komoly károkat okozhatott a termésben.

Margit napi hagyományok

Margit napi termésjóslás

Margit napja különösen fontos volt a termésjóslás szempontjából. A népi megfigyelések alapján, ha Margit napján esik az eső, az a termés minőségére is hatással lehetett. Például a retek, káposzta és len vetése is ehhez a naphoz kötődött, mivel úgy tartották, hogy a Margit-napi vetés garantálja a jó minőségű termést.

Hiedelmek és megfigyelések

A Hortobágy vidékén Margit napját általában esős napnak tartják, ami kihatással lehetett a termésre. A Medvesalján “Retkes Margit” néven emlegetik, mivel ezen a napon vetik a retket, hogy jó gyenge maradjon. A szabadkaiak szerint: “Margit felhőtől fél, égi háborút vél”, utalva a zivatarokra, melyek elverik a gabonát és leverik a gyümölcsöt a fáról. A néphit szerint Margit napján és Barnabás napján (június 11.) hulló eső „viszi a termést”.

Margit és a 40 napos jóslat

Margit napja a Medárd-nappal együtt “negyvenes” napként is ismert, ami azt jelenti, hogy ha ezen a napon esik az eső, akkor negyven napig eshet még. Ez a megfigyelés különösen fontos volt a gazdák számára, mivel a hosszan tartó esőzések komolyan befolyásolhatták a termést, különösen a nyári hónapokban, amikor a növények virágzása és termésérése zajlott.

Időjárási megfigyelések

Margit napját több helyen esős napként tartották számon, és számos népi mondás és megfigyelés kapcsolódik ehhez a naphoz. Például a Hortobágy vidékén általában esős napnak tartják június 10-ét, és úgy tartják, hogy ha ezen a napon esik az eső, akkor az esőcseppek tizennégy napig fognak peregni.

Margit napi mondások

“Margit felhőtől fél, égi háborút vél.”

“Margit-napi esőcseppek, tizennégy napig peregnek.”

“Margit asszony a legyek királynéja, és ezen a napon minden konyhába beereszt egy kötővel.”

Ki volt Szent Margit?

Szent Margit legendás alakja a keresztény szentek között, különösen az Árpád-házi királyok idején volt népszerű. Antiókhiai Szent Margit, eredeti nevén Marina, a négy fő szűz és a tizennégy segítőszent egyike volt. Legendája szerint tizenöt éves korában halt mártírhalált, miután visszautasította a prefektus, Olibrius közeledését, és keresztény hite miatt megkínozták és kivégezték.

Szent Margit története tele van csodás elemekkel. Az ördög sárkány képében jelent meg előtte és le is nyelte, de Margit a vadállat gyomrában is magasra emelte a feszületet, mire a sárkány gyomra megrepedt, és ő kiszabadult. Ezen tettéért a moldvai csángók a jégverés ellen Margitot hívták segítségül, hiszen a sárkány műve volt a jégeső. Antiókhiai Szent Margit az Árpád-korban kivételesen tisztelt szent volt, aki a „Királyság Patrónája” címet viselte.

Szent Margit legendája

Margit egy tekintélyes pogány pap lánya volt, akit keresztény dajkája nevelt fel. Amikor hazakerült, apja felismerte, hogy keresztény lett, és elűzte otthonról. Olibrius, a keresztényeket üldöző prefektus, feleségül akarta venni, de Margit visszautasította őt, ezért megkínozták és kivégezték. Az ördög sárkány képében jelent meg előtte, de Margit a kereszt erejével legyőzte a sárkányt.

Összegzés

Margit napja június 10-én számos érdekes népszokást és hiedelmet hoz magával. Az időjárási megfigyelések és termésjóslások mellett Szent Margit legendája is fontos szerepet játszik ebben a napban. Az évszázadok során a népi hagyományok és a keresztény legendák összefonódtak, gazdagítva ezzel kultúránkat és hagyományainkat. Ajánljuk a Júniusi jeles napok című gyűjteményünket is.

Hasonlóan fontos napok júniusban: