Menü Bezárás

Múzeumok éjszakája

muzeumok-ejszakaja

A Múzeumok éjszakája már több éve sikeresen megtartott rendezvény sorozat neve, amivel gyakran találkozunk a médiában. Méltán népszerű hagyomány, hiszen népszerűsíti a múzeumokat és kultúrális rendezvényeket. Ismerjük meg egy kicsit jobban ebben a cikkben.

Mi a Múzeumok éjszakája?

A Múzeumok Éjszakája egy különleges kulturális esemény, melynek során országszerte a múzeumok és kiállítóhelyek szerteágazó és színes programokkal várják a látogatókat. Az esemény célja, hogy a múzeumokat és az általuk őrzött kultúrát közelebb hozzák a közönséghez. A rendezvény idején a résztvevők különféle kulturális aktivitásokon vehetnek részt, mint például koncertek, tárlatvezetések, előadások, és kreatív műhelymunkák.

muzeumok-ejszakaja

Mikor lesz a Múzeumok éjszakája 2024-ben?

2024-ben június 22-én lesz megtartva a huszonkettedik alkalommal.

Múzeumok éjszakájának története

Az első Múzeumok Éjszakáját 2002-ben rendezték meg Magyarországon, egy külföldi mintát követve. Kezdete óta az esemény egyre népszerűbbé vált, és ma már az ország egyik legjelentősebb kulturális rendezvénysorozatának számít. A rendezvényt minden évben a nyári napfordulóhoz legközelebb eső szombaton tartják.

Az évek során a rendezvény látogatóinak és a kínált programok száma is folyamatosan nőtt. 2007-ben például 235 ezer látogató vett részt rajta, és 2008-ban már 1300 program közül választhattak a résztvevők 230 helyszínen. A 2009-es év sikere után egy őszi változatot is megrendeztek, amely Szent Márton napjához kapcsolódott.

A Múzeumok Éjszakája különlegessége, hogy egyetlen belépőjegy vagy karszalag megváltásával az összes részt vevő intézményt látogathatják a résztvevők, és a hat év alatti gyerekek számára a rendezvény díjmentes. 2023-ban, június 24-én, több mint 400 intézmény vett részt a rendezvényen, közel 2000 programmal készülve a látogatók számára.

Hasonlóan fontos napok júniusban: