Menü Bezárás

Mikor van a nyári napforduló 2024-ben?

mikor-van-nyari-napfordulo-2024

Mikor lesz a Nyái napforduló 2024-ben? A Nyári napforduló egyik évben június 20.-ra, másik évben június 21.-re esik. Ez a csillagászati nyár kezdete.

Ebben a cikkben megválaszoljuk, hogy most melyik napra fog esni, hiszen már mindannyian nagyon várjuk az év leghosszabb nappalát.

Mikor van a nyári napforduló 2024-ben?

Ebben az évben a Nyári napforduló június 20.-án 20:51 perckor következik be. Az lesz a leghosszabb nappal az évben és a legrövidebb éjszaka.

Mit jelent?

A nyári napforduló az a pillanat, amikor a Nap-Föld középpontokat összekötő egyenes és az egyenlítő síkja által bezárt szög a legnagyobb értékét (kb. 23,5 fok) éri el a Nap északi félgömbön való elhelyezkedése mellett. Így ez a nappal lesz a leghosszabb és az éjszaka a legrövidebb. A nyári napfordulóig a Nap delelési helye az égbolton délről északra halad, utána pedig északról dél felé kezd mozogni, és az év leghosszabb nappalát adja (következésképpen a legrövidebb éjszakát) az északi féltekén.

Számos népszokás és hagyomány kapcsolódik ehhez a naphoz. Egyfajta fordulópont az évben, ezért lélektanilag mindig is fontos volt. A Nyári napforduló című cikkben részletesen olvashatsz erről a napról és hagyományairól.

A Nyári népszokások című cikkben pedig sok érdekes hagyományt ismerhetsz meg még ebből az időszakból.