Menü Bezárás

Kázmér napi népszokások, március 4.

kazmer-napi-nepszokasok-marcius-4

Ahogy a téli hónapok véget érnek, és a természet újra életre kel, a népi hagyományokban is megjelenik a tavaszi megújulás és az újjászületés jelképe. A Kázmér napja, mely március negyedikén ünnepelhető, ilyenkorra esik, és számos érdekes és különleges népszokással társul. Ismerjük meg a Kázmér napi népszokásokat!

Kázmér napi hagyományok, szokások

Patkányűzés és tavaszi takarítás

A Kázmér napja a tavaszi megújulás jele, amikor végre megkezdődhet a munka a földeken, és a méheket ki lehet engedni a kaptárakból. Azonban az asszonynépnek is fontos szerep jut ezen a napon, hiszen el kell űzniük a ház körül ténykedő patkányokat. A hagyomány szerint a gazdasszonynak mogyorófavesszővel a kezében háromszor kell körbevernie a házat, hogy a patkányok megijedjenek és elmeneküljenek. Ez a móka különösen hatékony lehet újhold idején.

Gyerekek részvétele és versengés

Kázmér napja régen nemcsak az asszonyoké volt, hanem a gyerekeké is. Ők versenyezhettek azon, hogy ki tud több patkányt elkapni, és a győztesnek még jutalom is járt: a nagy máglya meggyújtásának jogát birtokolhatta.

Kázmér napja és a tavaszi készülődés

Régen Kázmér napján kezdték meg a tavaszi készülődést, mivel ekkor lehetett a leghatékonyabban elűzni a patkányokat, akik sok kárt okozhatnak a házban és a környéken. Ennek része volt a tavaszi takarítás is, amikor a ház és a környék rendbetétele történt.

Különböző régiók hagyományai

A hagyományok változhatnak a régiók szerint, és néhány helyen egészen különleges szokásokhoz kötődnek. Például Kartalban élve fogtak meg egy patkányt, és hagyva, hogy visításával maga után csalja társait, elűzték őket a határba. Muravidéken pedig a gazdasszony éjjel háromszor körbejárta a házat és az istállót, mogyoróvesszővel verte a falakat a patkányok elűzésére.

Kázmér napja Vilniusban

Az ünnepet különböző módon ünneplik világszerte. Vilniusban például tízezrek zarándokolnak el a Kázmér-vásárra, ahol a hagyományos Kázmér-vásár alkalmával számos érdekes termékkel és kézműves árucikkel találkozhatnak az érdeklődők. Az egyik legkülönlegesebb a Vilniaus verbos (Vilnius pálmái), ami egy henger vagy koszorú alakú csokor, melynek elkészítéséhez harminc különböző növényt, szárított virágot, örökzöld ágat, bogyós cserjét használnak fel. Ezekkel a csokrokkal vonulnak be a templomokban virágvasárnap, illetve a lakásaikat díszítik velük.

Kázmér napi mondások

„Máma Kázmér napja vagyon / Patkán, pucok takarodjon!”

Kázmér napja patkányt hajtja,

Foghagyma még lódít rajta.

Összegzés

A Kázmér napja tehát nem csupán egy átlagos tavaszi nap, hanem egy olyan alkalom, amelyen keresztül megmutatkozik a hagyományokban és a népi kultúrában rejlő gazdagság és sokszínűség. Ahogy közeledik ez az ünnep, emlékezzünk a régi hagyományokra, és vegyük részt az ünneplésben, a közösség összetartásának és a tavasz közeledtének jegyében. Ajánjluk a Márciusi jeles napok című cikket is.

Hasonlóan fontos napok márciusban: