Menü Bezárás

Tamás napi népszokások, március 7.

tamas-napja-marcius-7

A március 7-i dátum, Szent Tamás napja, egy olyan alkalom, amely a tavasz közeledtének és számos hagyománynak az ünneplését jelenti. Ismerjük meg ezen különleges nap néhány érdekes szokását és hagyományát! A naptárban három Tamás névnap is létezik, a legfontosabb a december 21-i Tamás nap, amiről már készítettünk cikket.

Most ismerjük meg a március 7-i Tamás naphoz kötődő szokásokat, hagyományokat.

Március 7.-i Tamás napi szokások

A tavasz ígérete és a téli búcsúztatás

Márciusban, ahogy a hónap közeledik a végéhez, már érezhetően kifelé megyünk a télből. Tamás napja jelzi a tavasz közeledtét, még akkor is, ha néha még fennmarad a téli hideg ellenállása. Hazánkban a március gyakran a télutó és a tavaszelő küzdelmében zajlik, de Tamás mégis hozza a tavaszt, vagy legalább annak ígéretét.

tamas-napja-marcius-7

Szerelemjóslás és népi babonák

Tamás napja nemcsak a természet megújulásának ideje, hanem a szerelemjóslásé is. Régi hagyomány szerint, ha egy lány azt akarja tudni, merről jön a jövendőbeli vőlegénye, akkor érdemes Szent Tamás éjjelén meglátogatnia a kaput. Ha az erősebb kutyaugatást arra hallja, amerre zörgött, akkor onnan várhatja a jövendőbelijét.

Aquinói Szent Tamás és a keresztény hagyomány

1274 március 7-én hunyt el Aquinói Szent Tamás, a középkori skolasztikus filozófia egyik legnagyobb képviselője. Bár a népi hagyományok és a szokások mögött sokszor évszázados babonák és hiedelmek húzódnak, a katolikus vallásban ez a nap az emlékének megünneplését is jelenti.

A “Tamás” név és annak jelentése

A névnapok fontos részét képezik a magyar kultúrának, és minden névnapnak megvan a maga sajátos jelentése. A “Tamás” név napjának közismert mondása, miszerint “Ami másé, nem Tamásé”, arra utal, hogy amit valaki kölcsön vesz, vagy ellop, az nem az övé, és ezzel a babonával a tulajdon védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Tamás napja tehát egy különleges és sokszínű ünnep, mely a tavasz közeledtének örömét és a hagyományokban gyökerező szokások gazdagságát egyesíti magában. Legyen ez a nap egy ünnepi alkalom arra, hogy köszöntsük a tavasz közeledtét, és emlékezzünk azokra az évszázados hagyományokra, amelyek ápolása és megőrzése fontos részét képezik kultúránknak.

Tamás napi mondás

“Tamás hava, mint a kása – telik abból egy rakásra.

De ha fénylő, száraz napja – vetésed azt meghálálja.”

Március 7-hez közel szereplő fontos napok: