Menü Bezárás

Albin napi népszokások, március 1.

albin-napi-nepszokasok-marcius-1

Március 1. a kalendáriumban Albin napjaként szerepel, de a néphagyományban ennél jóval gazdagabb tartalommal bír. Ez a nap a tavasz beköszöntét, a tél végét és a megújulás kezdetét jelképezi. Számos hiedelem és szokás kapcsolódik hozzá, melyek őseink bölcsességét és a természettel való szoros kapcsolatukat tükrözik. Ismerjük meg az Albin napi népszokásokat.

Albin napi népszokások, hagyományok

Bolhás Albin napja

A buzsáki hagyományban ez a nap “Bolhás Albin” napjaként ismert, és a tavaszi féregűző alkalmak közé tartozik. A gazda háromszor megkerülte a házat, varázsigéket mondva a bolhák távozására, míg a gazdasszony a kötényével söpörte ki a házból a nemkívánatos élőlényeket.

a gazda háromszor megkerülte a házat, és azt mondta: „Harmadik szomszédba menjen minden bolha!” A gazdaasszony pedig végighúzta a kötényét a szoba földjén, és kiszólt az ablakon: „Ki bolha, ki bolha!” A férje pedig kívülről így válaszolt: „Be március, be március!”

Baba Marta napja

Székelyföldön Baba Marta-napnak, vagyis Március nagymamának is emlegetik e napot. A hiedelem szerint, ha Baba Marta mérges, azaz március első napja rossz időt hoz, akkor még további kellemetlen időjárásra számíthatunk.

Ezen a napon egymást megajándékozzák fehér és vörös fonalakból csomózott zsinórokkal, bojtokkal, melyek a tisztaságot, az életet, az örömet és a termékenységet szimbolizálják. A zsinórok viselése védelmet nyújt a rontástól, erősíti az egészséget és fokozza a termékenységet.

Albin napja a tavaszvárás ünnepe, tele ősi hiedelmekkel, szimbolikus cselekedetekkel és vidám mulatsággal. Ezen a napon ünnepelték a tél végét és a megújulás ígéretét.

Gyógyítás és rontás-elhárítás

Albin napja kedvező a gyógyításnak is. Hajnalban rontás- és betegség-elhárító rítusokat végeztek, takarítottak és rovarirtottak.

Újtűz-gyújtás

Egyes vidékeken ezen a napon kioltották a régi tüzeket, majd nagytakarítás után új tüzet gyújtottak. Ez a szimbolikus cselekedet a tél elmúlását és a tavaszi megújulást jelképezte.

Asszonyi dologtiltó nap

Albin napját sok helyen asszonyi dologtiltó napnak tartották. Tiltott volt a fonás, a varrás és a mosás, hogy ne zavarják a tavasz beköszöntét.

Közös mulatság

Ahol Albin napja nem volt teljes ünnepnap, ott a szabadban töltötték a napot. Közös étkezéssel, mulatozással, énekléssel, tánccal és játékokkal ünnepelték a tavasz eljövetelét.

A tavasz jóslat

Úgy tartották, ha Albin napja fényes és meleg, akkor kellemes tavasz várható. Ha viszont az időjárás változékony, nem szabad hinni a jóslatnak.

Albin napi mondás

Senki azt nem tudhatja, e napot mi uralja.

Eudoxia sara? Netán, Albinnak hava?

Összegzés

Bár nem annyira ismert, mégis sok fontos szokás kapcsolódik ehhez a naphoz is. A tavasz várásaminden bizonnyal az egyik legfontosabb közöttük. Ajánljuk a Márciusi jeles napok gyűjteményünket is.

Albin nap környéki fontos napok: