Menü Bezárás

Óraátállítás eltörlése

Az óraátállítás jelentős vitákat kavar minden évben, hiszen a közvélemény jelentős része ellenzi. Az óraátállítás eltörlése azonban számos kérdést felvet. Egyelőre végleges döntés nem született Magyarországon, de az Európai Unió többi országában sem. Az Európai Unió döntése értelmében meg kell szüntetni az óraátállítást és a tagországok döntésére bízza, hogy a téli vagy a nyári időzóna mellett dönt. Természetesen ezt egységesen érdemes minden országnak bevezetni, hogy Európában ne legyenek olyan országok, amik más időzónába esnek.

Óraátállítás eltörlésének előnyei

A biológiai ritmus nincs összezavarva évente kétszer. Ugyanis jelentős egészségügyi problémákat, baleseteket okozhat a szervezet belső órájának megzavarása.

Óraátállítás eltörlésének hátrányai

Ha a különböző országok különböző módon dönetenek a téli vagy nyári beállításról, akkor több részre szakadhat Európa az időzóna tekintetében. Ez számos problémát okozna a logisztika, a közelkedés és üzleti élet terén.

Óraátállítás eltörlése Magyarországon

Egyelőre a kormány nem döntött, de bármelyiket támogathatja, amennyiben a többi országgal megegyezés születik.

Ha érdekel, hogy a jelenlegi tervek szerint 2024-ben mikor kell átállítani az órát, akkor javasoljuk az Óraátállítás 2024 című cikket.

Cikkünk frissül, amennyiben új döntés születik a kérdésben.