Menü Bezárás

Bálint napi népszokások, február 14.

Magyarországon Bálint nap, míg a világ más országaiban Valentin nap február 14-e. Szent Bálint vértanú volt, aki Istentől gyógyító erőt kapott, majd évszázadokon keresztül a lelki betegek, az ájulástól és epilepsziától szenvedők védőszentje volt. Bálint már a középkorban is népszerű kereszt és családnév volt.

Ebben a cikkben Bálint napi népszokásokat mutatjuk be részletesebben.

Mit jelent a Bálint nap? 

A Valentin vagy Bálint napot azért tartják, hogy megünnepeljék a szent emlékét, aki tisztelte a szerelmet és a romantikát. Ilyenkor az emberek szerelmes üzeneteket cserélnek.

Bálint naphoz kapcsolódó népszokások, babonák

A Bálint-napi népszokások nemcsak a szerelemhez, hanem a mezőgazdasághoz is kapcsolódnak. A legtöbb Bálint Napi szokás a párválasztással kapcsolatos, ezek a szokások segítenek a fiatal lányoknak, hogy megtalálják, megtartsák szerelmüket.

Ez a nap a férjfogásról szólt, így ehhez kapcsolódnak a szokások. Ilyen volt, hogy a lányoknak a férfi meghódításához meg kellett enni egy kilencmagú almát és a magokat a fiú zsebébe kellett csempészni, aki így bele fog szeretni a lányba.

Azokat a szerelmeseket akiknek összekulcsolt kezét a két anya szenteltvízzel lemosta, majd a vizet a fejükre öntötte, semmilyen módszerrel nem lehetett elválasztani egymástól.

Ha a lányok a Bálint-nap előtti éjfélkor a temetőbe mentek, megláthatták a leendő férjüket szellemek alakjában. Hasonló célja volt a babérlevélnek is a párna alá rakva. Álmukban megtudták a lányok, hogy ki lesz a jövendőbeli párjuk.

Ezen a napon a későbbi gyermekáldást is meg lehetett jósolni, a félbevágott almának ahány magja volt, annyi gyermekre számíthatott a pár.

Bálint napon az elsőként látott madárból is következtetést vontak le. Ha a hajadon lány elsőnek verebet lát, akkor szegény emberhez fog hozzámenni és nagyon boldog lesz, ha azonban tengelic repül át felette tehetős férfi felesége lesz, viszont kevésbé lesz boldog.

Macska is segíthet a szerelem fellobbantásában, ha a lányos háznál a legény oldalához dörgölőzik a macska, az azt jelenti, hogy a legény oda fog nősülni.

Termésjóslás Bálint napon

A Bálint napi időjárásból következtettek arra, hogy milyen lesz a termés abban az évben. Ha nagyon hideg, száraz az idő, akkor jó lesz a termés. Ha esős az idő, akkor csak kukoricából lesz jó termés.

Bálint-napi időjóslás

A hagyomány szerint ha a madarak csiripelése messzire elhallatszik, jó idő lesz. Ha megszólal a pacsirta, akkor még hidegre kell számítani. Ha visszatérnek a vadgalambok Bálint-napra, akkor közel a tavasz. Szokás volt a madarakat is etetni ezen a napon, a tyúkokat ekkor ültették, hogy sok legyen az aprójószág.

Összegezve

Elmondható, hogy a Bálint-napi szokásokból és babonákból nem sok maradt fenn napjankig, csupán az emberiség számára a legfontosabb, a szerelmesek ünnepeként  nyilvántartott nap Szent Bálint emlékére.